Vragen? Bel naar (030) 750 98 01
renovatie leiden kunststof kozijnen

VKG Nieuws & Blogs

BENG-eisen: hier moeten kozijnen aan voldoen

BENG is de afkorting voor Bijna Energie Neutrale Gebouwen. De BENG-eisen kijken naar de energieprestaties van gebouwen, zoals energiebehoefte, primair fossiel energiegebruik en het aandeel hernieuwbare energie. Alle nieuwbouw vanaf 1 januari 2021 (zowel woningbouw als utiliteitsbouw) moet aan deze eisen voldoen. Kozijnen spelen een rol bij de isolatie van gebouwen en hebben dus ook raakpunten met BENG. Gaat of laat u een nieuwbouwwoning bouwen? Let dan goed op of deze voldoet aan de BENG eisen.

Over BENG-eisen 2021

Er zijn 3 energie-eisen in de BENG-norm beschreven:

BENG 1 energiebehoefte: de maximale energiebehoefte in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar. Dit gaat over de hoeveelheid energie die een woning vraagt voor verwarming en koeling. Hierbij spelen ook isolatie, de verhouding van glas en gevels en kierdichting een belangrijke rol.
BENG 2 primair fossiel energiegebruik: het primaire fossiele energiegebruik in kWh per m2 gebruiksoppervlak per jaar. Dit gaat om de energie uit aardgas (zoals koken of verwarming) en fossiele brandstoffen die nodig zijn om elektriciteit op te wekken.
BENG 3 aandeel hernieuwbare energie: BENG stelt tot slot een minimum voor het aandeel hernieuwbare energie.

BENG-woning en kozijnen

Maar hoe zit het dan met de BENG-eisen en kozijnen? Kozijnen spelen een belangrijke rol in de invulling van BENG 1; het beperken van de energiebehoefte van een woning. Kunststof kozijnen staan ook wel bekend als isolerende kozijnen. Door de verschillende kamers in de profielen zorgen ze dat er minder warmte verloren gaat. De isolatiewaarde van een kunststof kozijn wordt uitgedrukt in de zogenaamde U-waarde. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de isolerende eigenschappen van het raam. De isolatie van het kozijn is één factor van de U-waarde, ook wordt er gekeken naar het soort glas. Zo heeft dubbel glas bijvoorbeeld een waarde van 2.8 en triple glas een waarde van 0.6. Een kunststof kozijn in combinatie met triple glas zorgt over het algemeen voor de beste isolatie oplossing. Elke woning en situatie is anders. Vraag een kundige leverancier naar de beste combinatie van kozijn en glas voor uw woning.

Moet ik nu al rekening houden met de BENG-eisen?

De BENG-eisen gaan vanaf 1 januari 2021 in voor nieuwe woningen en gebouwen. Met het oog op de toekomst is het aan te raden om ook bestaande bouw langs de meetlat van de BENG-norm te houden. Zo weet u waar u nu staat en waar er nog winst behaald kan worden op het gebied van energieverbruik.