Vragen? Bel naar (030) 750 98 01
Header renovatieproject Leiden kunststof kozijnen

VKG Nieuws & Blogs

Drukte in de kozijnenmarkt en grondstofprijsstijgingen

Wat betekent dit voor u?

Sinds de Corona-crisis zijn intrede deed zijn we met z’n allen onze huizen gaan verbouwen en verbeteren. Bouw gerelateerde bedrijven en leveranciers hebben het hierdoor enorm druk. Dat geldt ook voor de kunststof kozijnen industrie. Want het beter isoleren van je woning of het verfraaien van de uitstraling van je woning met een nieuw kunststof kozijn, is een veelgemaakte keuze. Tegelijkertijd zien we door de Corona-crisis dat door de hele keten er schaarste is ontstaan; van grondstoffen tot specifieke onderdelen voor kunststof kozijnen en van capaciteit bij de fabrikant tot de monteurs. De combinatie van schaarste in grondstoffen met de verminderde capaciteit en de grote vraag in de markt, heeft ervoor gezorgd dat de grondstofprijzen stijgen en de levertijden soms oplopen.  

Afhankelijk van de keten

Wij zien als branchevereniging bedrijven in de branche, en daarbuiten, hiermee worstelen. Onze leden werken onverminderd hard en enthousiast door om kwalitatief hoogstaande en mooie kozijnen te maken en monteren. Maar ook zij zijn afhankelijk van elke schakel in de hele keten. We zien daardoor dat de gemiddelde ordertermijn voor kunststof kozijnen in sommige gevallen flink oploopt en de prijsstijgingen van grondstoffen voor onzekerheid bij leveranciers en potentiële kopers zorgt.  

Maak goede afspraken met elkaar

Dit vormt voor alle partijen een uitdaging. Wij hebben daarom onze VKG Keurmerkleden geadviseerd hierover het gesprek aan te gaan en goede afspraken te maken met kopers.

Onze leden die aan consumenten leveren adviseren wij de koper de mogelijkheid te geven de koop te ontbinden als de prijs binnen drie maanden na het sluiten van de overeenkomst verhoogd wordt. Op deze manier beslist u als koper zelf of u de prijsstijging accepteert.  

Voor leveranciers in de zakelijke markt is het advies om in offertes en opdrachtbevestigingen op te nemen dat zij het recht hebben gestegen grondstofprijzen aan de koper door te rekenen. 

Branche brede uitdaging

Zo weet u als potentiële klant waar u aan toe bent en beslist u zelf over het accepteren van een eventuele prijsstijging. Bedenk wel dat de prijsstijgingen en levertijden in de hele branche gelden en u bij het ontbinden van de koop waarschijnlijk langer moet wachten op uw kozijnen en wellicht meer betaalt. 

Meer weten over de achtergronden?

Graag wijzen wij u op deze blog van lidbedrijf Hepro die meer verheldering geeft over de prijsstijgingen in de markt.