Heb je vragen? Mail ons op info@vkgkeurmerk.nl
Menu

Toen Jeroen Verhaaff in 2015 het voorzitterschap op zich nam van de Vereniging van Eigenaars (VvE) Jachthoorn uit Capelle aan den IJssel, begon hij aan een complexe en dringende klus. “De vereniging zat in die jaren danig in het slop. Er waren nauwelijks middelen om te investeren in hoognodige woningverbeteringen. Sommige woningeigenaars waren in de jaren daarvoor dan maar op eigen houtje begonnen met het vervangen van de bijna veertig jaar oude raamkozijnen en deuren. Begrijpelijk genoeg: de oude aluminium kozijnen met standaard dubbel glas voldeden bij lange na niet meer aan de huidige eisen. De woningeigenaars klaagden over aanhoudende tocht- en vochtproblemen. De huizen waren nauwelijks warm en comfortabel te krijgen, en de energierekeningen waren hoog.”

Energiebespaarlening

Maar het meerjarenonderhoudsplan van de VvE voorzag pas vanaf 2028 in vervanging van de kozijnen. Geld om eerder tot vervanging over te gaan ontbrak. Juist in die periode werd echter door de Stichting Nationaal Energiebespaarfonds de Energiebespaarlening geïntroduceerd, een instrument bedoeld om zowel particulieren als Verenigingen van Eigenaars te stimuleren om tegen gunstige voorwaarden energiebesparingsregelingen te financieren. “Het alternatief, de vervanging van de kozijnen financieren door een lening bij een leverancier af te sluiten, zag ik niet zitten”, vertelt Jeroen Verhaaff. “Kosten en risico’s daarvan zijn gewoon te groot.”

Besparen met kunststof

De Energiebespaarlening bood wel perspectief. Samen met technische mensen van VP&A, de vastgoedbeheerder van VvE Jachthoorn, boog Jeroen zich over de selectie van aanbieders van kunststof kozijnen. Want dat het kunststof moest worden, was duidelijk. Freek Steijsiger, VvE-manager van VP&A: “De huizen en appartementen waren gebouwd met oude aluminium kozijnen die de tocht en kou niet meer tegenhielden. De voordeuren waren van hout; de onderhoudspost daarvoor was hoog. We zagen al snel in dat we met kunststof veel konden besparen op onderhouds- en energiekosten.”

Kozijnen met keurmerk

In het selectieproces kwam de technische know-how van een van de eigenaars goed van pas. Jeroen Verhaaff: “Een van mijn buren bleek ook technisch-inhoudelijke kennis te hebben van gevelelementen en kozijnen. Hij stelde alle juiste vragen. Hoe de montage zou gaan plaatsvinden? Of er gebruik gemaakt zou worden van stelkozijnen? Of de montage zou plaatsvinden door vakmensen met de juiste diploma’s? En hadden we bijvoorbeeld naar een keurmerk gekeken? Nou, niet dus. Nog niet.”
Zo kwam Schipper Kozijnen uit Gouda in beeld, een leverancier met de juiste kennis en ervaring én voorzien van het VKG Keurmerk. Freek Steijsiger van VP&A: “Het keurmerk waarborgde dat we kwalitatief hoogstaande kozijnen en onderdelen zouden aanschaffen en dat de montage zou plaatsvinden door ervaren vaklieden.”

Grote verantwoordelijkheid

Jeroen Verhaaff: “Besef wel welke verantwoordelijkheid je draagt als VvE-bestuurder. Het gaat om aanzienlijke bedragen, investeringen voor lange termijn, en aanpassingen aan de woning van je buurman en buurvrouw. Aanpassingen die medebepalend zijn voor hun toekomstig woongenot. Achteraf wil je daar niets over terug horen. Niets negatiefs in elk geval! Ook daarom was het VKG Keurmerk voor ons een beslissende factor. Het verzekerde ons ervan dat we in zee gingen met de juiste partner, met een leverancier die zijn producten en financiën op orde heeft. Een leverancier met vakkennis.”

Vakkennis

Hoe belangrijk die vakkennis was, bleek al gedurende de offertefase. Cris Knook, adviseur van Schipper Kozijnen: “We hebben uiteindelijk vijfenveertig verschillende soorten elementen moeten toepassen in zo’n 210 kozijnen. Elke woning is anders. Voor elke bewoner is een maatwerkpakket gemaakt. Een tekenset en een berekening van de kosten en baten van elke wijziging. Per saldo betalen de bewoners nu ongeveer hetzelfde aan VvE-kosten, terwijl de energiekosten met zo’n dertig procent gedaald zijn.”

Besparen en er warmpjes bij zitten

Voor Jeroen betekent dit bijvoorbeeld een besparing van € 600,- per jaar. “Voorheen kreeg ik mijn woning nauwelijks op temperatuur en was mijn verbruik heel hoog. Nu zit ik er behaaglijk bij en is mijn verbruik veel lager.” Cris Knook voegt toe: “Het is uiteraard niet helemaal door te rekenen maar tel naast die energiebesparing het vergrote woongenot op en de waardevermeerdering van de woning. Al met al een behoorlijke verbetering.”

Vervanging aluminium kozijnen met standaard dubbel glas
(isolatiewaarde ca 3 W/m2.K) door K-Vision Trend kunststof kozijnen RAL 9001 met Woodline verbindingen (isolatiewaarde Ufr 1,2 W/m2.K)
Opdrachtgever:
VvE Jachthoorn, Capelle aan den IJssel
Projectbegeleiding:
VP&A Vastgoedbeheer
VKG-leverancier:
Schipper Kozijnen, Gouda
Financiering:
VvE Energiebespaarlening verstrekt door Stichting Nationaal Energiebespaarfonds, een samenwerkingsverband van de Rijksoverheid, twee Nederlandse banken en een Europese ontwikkelingsbank
Oplevering:
2018
Energiebesparing:
gemiddeld € 26 per maand per huishouden
De VvE-bijdrage daalde structureel
met 20% doordat delen van gepland onderhoud uit het meerjarenonderhoudsplan konden worden geschrapt