VKG Architectuurprijs 2018


In de categorie Renovatie viel project Zuringhof Tilburg van architectenbureau De Vierde Toren in samenwerking met TBV Wonen en Driessens Kunststof in de prijzen. In de Zuringhof is met behulp van minimale middelen een maximaal resultaat bereikt. De installaties die nodig zijn voor Nul op de Meter, zoals luchtwarmtepompen, zijn volgens de jury fraai geïntegreerd in de gevel.

De gelukkige winnaar in de categorie Nieuwbouw is bouwproject Urban Lofts van Global Architects en Botbouwgroep in samenwerking met Schipper Kozijnen. De jury geeft hierbij als doorslaggevende factor aan dat dit project het toonbeeld is van de mogelijkheden van het toepassen van kunststof kozijnen. De kunststof kozijnen liggen terug en zijn in combinatie met het metselwerk in blokverband op een fraaie manier verwerkt in het architectonische beeld. De jury spreekt voorts haar waardering uit voor de bereikte eenvoud.

De Publieksprijs ging overtuigend met 483 van de 892 stemmen naar De Leyhoeve van Marquart Architecten in samenwerking met Roozen van Hoppe en raamfabrikant Op ’t Hoog.

Het maken van de keuze voor de winnaars was voor de jury van de VKG Architectuurprijs 2018 een behoorlijke opgave. De jury heeft in de categorieën Nieuwbouw en Renovatie uit 40 projecten in totaal zes projecten genomineerd waarin kunststof kozijnen op innovatieve wijze zijn verwerkt en architectonisch ingezet. Conform dit doel heeft de jury gezocht naar die opgeleverde projecten waarin duurzaamheid, detaillering en esthetiek op intelligente en overtuigende wijze bij elkaar zijn gebracht.

De jury van de VKG Architectuurprijs 2018 bestaat uit Rick Wessels (voorzitter, Biq architecten), Mark Graafland (Bureau Kroner architecten), Bart van Kampen (de Zwarte Hond), Albert Zegelaar (VKG) en Harm Tilman (secretaris, de Architect).

VKG Architectuurprijs 2015/2016


Elfde VKG Architectuurdag groot succes

De bestaande woonvoorraad heeft in Nederland een flinke omvang, maar is zowel technisch, als energetisch en fysiek verouderd. Het renoveren van deze woningen komt echter moeilijk van de grond. Centraal thema op de VKG Architectuurdag die op 8 december 2015 in Kunstmin in Dordrecht werd gehouden, was hoe deze opgave kan worden vlot getrokken.

Rond dit thema pitchten gebiedsontwikkelaar Nicole de Vrij, architect Reimar von Meding en VKG directeur Albert Zegelaar. Aansluitend gingen zij onder leiding van Harm Tilman, hoofdredacteur van de Architect, met elkaar en het massaal opgekomen publiek in debat.

Grootschalige verduurzaming van de woningvoorraad kan alleen worden bereikt door middel van ketensamenwerking, stelde Nicole de Vrij, werkzaam bij woningcorporatie De Sleutels. Ketensamenwerking heeft bovendien een positieve invloed op het draagvlak onder bewoners. Dit is niet te onderschatten, aldus De Vrij, want alleen met voldoende draagvlak kun je een renovatieproces starten.

Nieuwsgierig geworden en wilt u de twaalfde editie van de Architectuurprijs 2018 bijwonen? Meld u dan hier aan!

Lees meer

Winnaars Architectuurprijs