Volgens Reimar von Meding, partner van KAW, creëert duurzaamheid ruimte voor vernieuwing van de bouwsector. Dit decennium wordt volgens Von Meding het verdienmodel van een woning hetzelfde als dat van een mobiele telefoon. De aanbieder verdient aan de afname van diensten die aan het wonen zijn gerelateerd, zoals zorg, mobiliteit, of energielevering.

Albert Zegelaar, directeur van de VKG, stelde het begrip kwaliteit centraal en liet zien hoe zijn organisatie zich hard maakt voor een keurmerk van integrale kwaliteit. Op het gebied van recycling is de VKG een eind op weg. Al bijna 100% van de geproduceerde kozijnen die door het keurmerk zijn gegarandeerd, worden gerecycleerd en keren in de kringloop terug als gelijkwaardig producten.

Na afsluiting van het debat over Architectuur en renovatie vond de uitreiking van de elfde VKG Architectuurprijs plaats. Na een toelichting van juryvoorzitter Gerben van Dijk op het juryproces en de werkwijze van de jury, overhandigde Albert Zegelaar in de categorie nieuwbouw de prijs aan de Zwarte Hond voor het appartementengebouw Typhoon in Groningen. Even daarvoor had hij de publieksprijs uitgereikt aan scholencluster De Twijn in Nijverdal van bct architecten.

De VKG Architectuurprijs van dit jaar in de categorie renovatie ging naar het project Stanleylaan 1 in Utrecht door biq architecten. Eerder op de middag had architect Martien van Goor de minstens zo kundige renovatie van Schouwburg Kunstmin toegelicht. Daarmee was de cirkel rond.

Foto’s Anne HamersVKG Architectuurprijs is een initiatief van

Foto

Foto