Vragen? Bel naar (030) 750 98 01
Monteur kunststof kozijnen

VKG Nieuws & Blogs

Onderhoud kunststof kozijnen: drie handige tips

Een van de belangrijkste voordelen van kunststof kozijnen is dat ze zo weinig onderhoud nodig hebben, vooral in vergelijking met houten kozijnen. Maar weinig onderhoud is niet hetzelfde als géén onderhoud! We geven u in deze blog drie handige tips om uw kunststof kozijnen in topconditie te houden.

Tip #1: houd uw kozijnen schoon

Het belangrijkste onderhoud aan kunststof kozijnen is het schoonmaken ervan. Reinig zowel de binnen- als de buitenkant van de kozijnen liefst één of twee keer per jaar. Hierdoor voorkomt u dat schurende of bijtende vuildeeltjes zich aan de kozijnen hechten en het oppervlak beschadigen.

Het schoonmaken zelf is eenvoudig. Alles wat u nodig heeft is een handwarm sopje van water en een reinigingsmiddel (zoals een allesreiniger) en een doekje of een zachte spons. Neem de kozijnen af en vergeet daarbij vooral de hoekjes en onderste randjes niet. Zo zien uw kozijnen er snel weer als nieuw uit.

Tip #2: wat u vooral niet moet doen

Kunststof is sterk maar niet onkwetsbaar. Om te voorkomen dat u uw kozijnen beschadigt, hierbij een overzicht van wat u vooral niet moet doen:

  • Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen
  • Vermijd schuurmiddelen en oplosmiddelen
  • Ook producten met een harde buitenkant, zoals een schuurspons of borstel, kunnen het oppervlak van uw kozijnen beschadigen
  • Verf uw kunststof kozijnen niet

Tip #3: vergeet het hang- en sluitwerk niet

Ook het hang- en sluitwerk heeft maar weinig onderhoud nodig. Smeer eens per jaar de scharnieren en sluitingen met een smeermiddel dat geen vet bevat. Zo blijven de mechanismes soepel, wordt piepen van ramen en deuren voorkomen en blijft een optimale werking van de bewegende delen gegarandeerd.

U ziet: het onderhoud van uw kunststof kozijnen kost nauwelijks geld en moeite en levert veel op. Wanneer u deze drie onderhoudstips opvolgt, zult u een groot aantal jaren plezier en profijt hebben van uw kunststof kozijnen.