Menu

Onderhoudsarm

Kunststof kozijnen kunnen in vele verschillende kleuren en structuren geleverd worden, helemaal passend bij je woning. De kozijnen zijn kleurecht en hebben weinig onderhoud nodig. Dat betekent een besparing op de schilderskosten, schoonmaakmiddelen en in tijd. Schadelijke stoffen in schoonmaakmiddelen en verf hebben ook een flinke impact op het milieu. Eenmaal aangeschaft en gemonteerd belasten kunststof kozijnen het milieu minimaal en aan het eind van hun levensduur worden ze als herbruikbare grondstof weer onderdeel van nieuwe kozijnen.

Recycling

Als brancheorganisatie stimuleren we het hergebruik van kunststof kozijnen en het recyclen van gebruikte kozijnen. De levenscyclus van een kunststof kozijn is wel 50 tot 75 jaar, zeer duurzaam dus. Oude kunststof kozijnen leveren op hun beurt weer waardevolle grondstoffen op voor de productie van nieuwe kozijnen en ze kunnen tot wel 10 keer gerecycled worden. Oude kozijnen krijgen een plek in het VKG Recyclesysteem. Hiermee verwerken we nu ongeveer 75% van alle oude kunststof kozijnen. Natuurlijk streven we ernaar om hier 100% van te maken!

Duurzaamheid kunststof kozijnen

  • Een kunststof kozijn kan wel 10 keer gerecycled worden via het VKG Recyclesysteem.
  • De levensduur van kunststof kozijnen is 50-75 jaar.
  • Steeds meer focus en controle op duurzaamheid in de keten.

U-waarde

De U-waarde is een maatvoering die aangeeft hoeveel warmte een materiaal doorlaat. Deze waarde wordt vooral gebruikt om de isolatiewaarden van kozijnen en glas te duiden. Dus hoe lager de U-waarde, hoe beter. Een kunststof kozijn heeft over het algemeen een lage U-waarde, deze is namelijk voorzien van isolatiekamers die afgedicht zijn. Hoe meer isolatiekamers, des te lager de U-waarde.

De dichting speelt ook een grote rol in de isolatie. Waar raamvleugel en raamkader van kunststof profielen samenkomen, worden ze op drie plaatsen gedicht. De buitendichting doet als eerste zijn werk en houdt neerslag en kou buiten. De middendichting zorgt voor water- en windkering en tot slot zorgt de binnendichting voor geluidsisolatie.

De kunststof kozijnen die het VKG Keurmerk dragen hebben een lage U-waarde en zorgen dus voor uitstekende isolatie. Dit is duurzaam voor de planeet, omdat de gestookte warmte binnenblijft. Tegelijk draagt dit bij aan het wooncomfort, net als de zomerwarmte die op hete dagen beter buiten blijft. Al met al levert het een flinke kostenbesparing op de energierekening. De perfecte keuze dus.