Vragen? Bel naar (030) 750 98 01
kozijnen vervangen of renoveren leiden

VKG Nieuws & Blogs

Zijn mijn kozijnen aan vervanging toe?

Hoe weet u nu wanneer het nodig is om kozijnen te vervangen? We vertellen u in deze blog alles over de levensduur van (kunststof) kozijnen en wat de aandachtspunten zijn om kozijnen te vervangen.

Levensduur (kunststof) kozijnen

Hoe lang gaan kunststof kozijnen mee? En wanneer zijn kozijnen echt toe aan vervanging? Deze vragen zien we regelmatig bij VKG Keurmerk voorbijkomen. Kunststof kozijnen gaan over het algemeen 50 tot 75 jaar mee. Kozijnen van hout hebben een vergelijkbare levensduur, mits goed onderhouden. Dit is natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren zoals de kwaliteit van de kozijnen en de montage. Wanneer u kunststof kozijnen bij een VKG leverancier koopt garanderen we onze ‘zekerheid van kwaliteit’.

Redenen kozijnen vervangen

Er zijn verschillende redenen waarom u ervoor zou kunnen kiezen om kozijnen te vervangen:

  • Uw kozijnen zijn sterk verouderd, of zijn beschadigd. Hierbij moet u de afweging maken of reparaties nog zinvol zijn, of dat u kiest voor de plaatsing van nieuwe kozijnen.
  • De keuze om kozijnen te vervangen kan natuurlijk ook esthetisch zijn. Wanneer u bijvoorbeeld een huis koopt en de huidige kozijnen niet mooi vindt, kan dit ook een belangrijke reden zijn om te switchen.
  • U heeft het vaak koud in huis en wilt beter geïsoleerde kozijnen. Kunststof kozijnen hebben een hoge isolatiewaarde, wat bijdraagt aan een lagere energierekening. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de overstap van hout naar kunststof kozijnen.
  • U wilt kozijnen die minder onderhoud nodig hebben en niet meer schilderen. Door kozijnen te vervangen kiest u voor een echte investering uw huis. Kunststof kozijnen vergen weinig onderhoud en bijbehorende kosten.

Risico’s uitstellen; kozijnen vervangen

Kozijnen vervangen is vaak een flinke investering, toch raden we aan om hier niet te lang mee te wachten. Wanneer een kozijn bijvoorbeeld door schade niet goed meer isoleert, kan dit op termijn ook voor een hogere energierekening zorgen. Ook zijn oude en beschadigde kozijnen een stuk inbraakgevoeliger, een kozijn of deur is vaak de eerste plek waar inbrekers toeslaan om een huis te betreden.

Om terug te komen op de vraag ‘zijn mijn kozijnen aan vervanging toe?’ is het belangrijkste antwoord om te kijken naar de beschadigingen. In combinatie met de leeftijd van de kozijnen moet u een afweging maken wat de beste keuze is: kozijnen vervangen of kozijnen repareren. Wij raden aan te informeren bij een kwalitatief kozijnenbedrijf, zoals een van de VKG Keurmerkleveranciers. Zij kunnen u hier uiteraard goed in adviseren!