Menu
 • Faktor #1: prijs

  Nieuwe kozijnen koop je niet elke dag. Uit onderzoek blijkt dat kunststof kozijnen minder duur zijn in aanschaf ten opzichte van aluminium en hout.

  De totale levensduurkosten van een houten kozijn zijn in het meest gunstigste geval € 50,73 euro per m2, terwijl we bij kunststof kozijnen uitkomen op  € 31,80.

 • Factor #2: onderhoud

  Daarnaast zijn kunststof kozijnen bijna in alle gevallen goedkoper in kosten voor onderhoud (materiaal en arbeidsloon). Houten kozijnen zijn gevoelig voor vocht, insecten en schimmels. Ze moeten daarom regelmatig worden gerepareerd, geschuurd en geverfd. Kunststof kozijnen daarentegen slijten niet, verkleuren niet en hoeven nooit geschilderd te worden. Het enige onderhoud wat kunststof kozijnen nodig hebben is af en toe een vochtige doek, om ze schoon te maken.

 • Factor #3: stijl

  Een derde factor in de keuze voor kunststof of houten kozijnen is je eigen smaak of stijl. Hout is een natuurlijk materiaal, wat de ene persoon nu eenmaal mooier vindt dan kunststof (of andersom). Hierin kun je voor de middenweg kiezen, en gaan voor kunststof kozijnen met houtlook. Het verschil ziet alleen een professional van dichtbij! Zo profiteer je van de voordelen van kunststof, met de natuurlijke uitstraling van hout. In onze blog ‘Traditioneel en duurzaam: kies voor kunststof kozijnen met houtlook’ vertellen we je meer over deze mogelijkheid.

 • Factor #4: isolatie

  Ook op het gebied van isolatie zien we verschillen. Goede isolatie zorgt voor minder warmteverlies, wat gunstig is voor de energierekening. Zo kan je van een kunststof kozijn een U-waarde (W/m2K) lager dan 1,5 verwachten. In vergelijking, een houten kozijn heeft over het algemeen een U-waarde van meer dan 1,8.

Wat wordt het?

Bovenstaande factoren laten de grootste verschillen tussen houten en kunststof kozijnen zien. Op onderwerpen zoals levensduur, veiligheid, milieuvriendelijkheid en opties (zoals kleur) scoren beide ongeveer gelijk. We hopen je met deze blog geholpen te hebben met de keuze voor houten of kunststof kozijnen.

Wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.

Boerderij op t hoog