Menu

Houten of kunststof kozijnen – 4 factoren voor een gedegen afweging

1. Prijs

Nieuwe kozijnen koop je niet elke dag. Uit onderzoek blijkt dat kunststof kozijnen minder duur zijn in aanschaf ten opzichte van aluminium en hout. De totale levensduurkosten van een houten kozijn zijn in het meest gunstigste geval € 50,73 euro per m2, terwijl we bij kunststof kozijnen uitkomen op  € 31,80.

2. Onderhoud

Daarnaast zijn kunststof kozijnen bijna in alle gevallen goedkoper in kosten voor onderhoud (materiaal en arbeidsloon). Houten kozijnen zijn gevoelig voor vocht, insecten en schimmels. Ze moeten daarom regelmatig worden gerepareerd, geschuurd en geverfd. Kunststof kozijnen daarentegen slijten niet, verkleuren niet en hoeven nooit geschilderd te worden. Het enige onderhoud wat kunststof kozijnen nodig hebben is af en toe een vochtige doek, om ze schoon te maken.

3. Stijl

Een derde factor in de keuze voor kunststof of houten kozijnen is je eigen smaak of stijl. Hout is een natuurlijk materiaal, wat de ene persoon nu eenmaal mooier vindt dan kunststof (of andersom). Hierin kun je voor de middenweg kiezen, en gaan voor kunststof kozijnen met houtlook. Het verschil ziet alleen een professional van dichtbij! Zo profiteer je van de voordelen van kunststof, met de natuurlijke uitstraling van hout. In onze blog ‘Traditioneel en duurzaam: kies voor kunststof kozijnen met houtlook’ vertellen we je meer over deze mogelijkheid.

4. Isolatie

Ook op het gebied van isolatie zien we verschillen. Goede isolatie zorgt voor minder warmteverlies, wat gunstig is voor de energierekening. Zo kan je van een kunststof kozijn een U-waarde (W/m2K) lager dan 1,5 verwachten. Een lage U-waarde betekent een goede isolatie. In vergelijking, een houten kozijn heeft over het algemeen een U-waarde van meer dan 1,8. Kunststof kozijnen isoleren dus beter dan houten kozijnen.

Wat wordt het?

Bovenstaande factoren laten de grootste verschillen tussen houten en kunststof kozijnen zien. Uiteindelijk maak je een keuze op basis van bovenstaande factoren in combinatie met smaak en mogelijkheden. Deze keuze is er een voor vele jaren. Kijk daarom vooral naar wat past bij jou en jouw woning en bedenk dat trends in kleur en stijl overwaaien. Nieuwe, kwalitatieve kunststof kozijnen verhogen de waarde van je huis en zorgen op de lange termijn voor minder kosten en onderhoud. Kijk dus vooruit, bevraag verschillende leveranciers en ga niet over één nacht ijs.

Wil je meer informatie? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.

TCO rapport kunststof kozijnen