Menu

Ter plekke doe je een bod, het is 13:00 uur, en om 15:00 uur krijg je akkoord. Het huis is van jou. Je bent de eigenaar van een prachtig pand uit 1906. Er zijn veel originele en gerenoveerde details, de charme van het huis, dat wil je ook zo veel mogelijk in ere houden. Maar wat doe je als de kozijnen vervangen moeten worden?

David en Eefke, beiden 36, wonen samen met hun twee jonge kinderen in dit prachtige, statige pand in Venlo. Naast hun werk als projectmanager voor logistieke IT-projecten en spreekuurondersteuner bij een huisarts, en natuurlijk hun gezin, hebben David en Eefke veel tijd gestoken in het opknappen van de woning. David: “We waren op zoek naar een huis met meer sfeer, authenticiteit en uitstraling. En dat is gelukt met dit 100 jaar oude huis met al zijn oude elementen. We hebben zelf veel gedaan, maar sommige zaken moet je gewoon uitbesteden aan de specialist.”

De gordijnen waaiden mee

Eén van de grootste klussen was de vervanging van de kozijnen en deur aan de voorkant van het huis. David vertelt over de situatie voor de vervanging: ”De voorgevel heeft de hele dag zon en dat is natuurlijk niet goed voor de houten kozijnen. We hadden nog enkele originele kozijnen, soms met daarin al wel dubbel glas gezet, of met een kunststof voorzetraam. In de praktijk hadden we vooral veel tocht; als het buiten waaide, waaiden de gordijnen mee. De voordeur was 2,5 cm te kort, de wind kwam binnen onder de deur door en we kregen de gang met geen mogelijkheid warm gestookt. Bovendien, als het regende, kwam het water door de kelderramen naar binnen.”

De nieuwe kozijnen waren geen overbodige luxe, maar ze zouden wel luxe moeten uitstralen. Een mooi, klassiek en statig pand heeft passende kozijnen nodig. “We hebben ons heel breed georiënteerd, alle materialen zijn langsgekomen,” aldus David. “We hebben voor kunststof gekozen, ze kunnen de uitstraling van hout heel goed benaderen. Echt hout past misschien beter bij een dergelijke woning, maar er zitten best wel wat nadelen aan. Zo vangt deze gevel zoveel zon dat je zeker eens per vijf jaar de boel helemaal moet schilderen. Op het hoogste punt is het huis 11 meter, dus dat is een flinke steigerconstructie. Het is ook iedere keer een investering, veel tijd en wat geld als je het zelf doet en wat tijd en veel geld als je het uitbesteedt.”

Complete opdracht

Toen David en Eefke besloten voor kunststof te gaan, moest er nog gekozen worden wie de opdracht zou gaan uitvoeren. David legt uit dat ze twee duidelijke opdrachten hadden: “Ten eerste wilden we dat de kozijnen mooi zouden passen bij de stijl van de woning. Dat is een wat grotere uitdaging wanneer je voor kunststof kiest. Ook wilden we dat we de klus volledig in één keer konden uitbesteden. Dus één opdrachtnemer en dan alles tot in de details geregeld: het breken, plaatsen, stucen en verven.” Ze kwamen uit bij Kozijndeluxe.

Remco Terwindt van Kozijndeluxe ontving de vraag van David en Eefke. “Ze mailden dat ze op zoek waren naar optische schuiframen, passend bij de stijl van het huis. En of ik langs wilde komen om mee te denken.” Zo gezegd, zo gedaan. Remco ging met de nodige voorbeelden en samples op de koffie. David: ”Die hoeveelheid voorbeelden was heel fijn, het gaf echt aan hoezeer Remco met ons mee wilde denken. En omdat hij ook de gehele klus op zich kon nemen, was onze keuze snel gemaakt.” Remco: “Bij een dergelijk project is het belangrijk dat je het hout zoveel mogelijk benadert. Dit doen we enerzijds met de houtnerf die wordt aangebracht op de kozijnen. Anderzijds kijken we ook naar de verbindingen. Bij kunststof kozijnen met een moderne uitstraling zijn de verbindingen schuin. We hebben hier gekozen voor rechte verbindingen, overeenkomstig met oude, houten kozijnen.”

Kozijndeluxe

Remco werkt vanaf zijn 16e in de kozijnenbranche, 25 jaar inmiddels. Hij is ooit begonnen als hulpmonteur, opgeklommen als monteur, hoofdmonteur, werkvoorbereider en bedrijfsleider. Eind 2018 is hij, samen met zijn vrouw, Kozijndeluxe begonnen. Het bedrijf is gevestigd in Bergen, Noord-Limburg. Het echtpaar woont zelf net over de grens, in Duitsland. Remco: “We wilden graag een bedrijf in Nederland, via Select Windows. Voorwaarde is dat je een showroom moet hebben en aan een bepaalde kwaliteit moet voldoen. Je mag dan ook het VKG Keurmerk voeren en dat geeft de consumenten meer vertrouwen. Onze specialiteit is renovaties, maatwerk en bijzondere verzoeken. Als je zo gespecialiseerd bent, dan is je werkgebied best groot.”

Dit specifieke project vroeg veel afstemming. “Dat maatwerk maakt het zo treffend, die speciale deurklink, die andere handvatten. Helaas gaat er ook weleens wat mis. De maatvoering was ergens niet goed doorgekomen, dan kloppen de kozijnen niet. Dat is heel vervelend voor de opdrachtgever en natuurlijk ook voor ons. Belangrijk is dan dat je blijft communiceren en de fout zo snel mogelijk herstelt.” David: “Natuurlijk was het vervelend, vooral omdat je twee maal het breekwerk hebt en dus twee keer het stof tot in de kelder. Gelukkig heeft Remco het heel goed opgepakt, ons goed meegenomen in alle communicatie en uiteindelijk hebben we prachtige en passende kozijnen.”

VKG

David en Eefke waren zich tijdens de zoektocht niet bewust van het VKG Keurmerk. “We kenden het niet,” zegt David “dus we hebben het ook niet mee laten wegen in onze beslissing. Kozijndeluxe heeft het natuurlijk wel verteld, maar het speelde niet echt een rol. Toch is het in de loop van het traject en ook achteraf fijn om te weten dat je extra garantie hebt via VKG Keurmerk.” Remco geeft aan dat het heel verschillend is: “Er zijn mensen die niet bewust bezig zijn met keurmerken en er niet op selecteren. Aan de andere kant zijn er mensen die juist op zoek gaan naar een bedrijf dat het VKG Keurmerk voert en zo bij ons uitkomen.”

Bij VKG Keurmerk hebben we vooral met leden en partners te maken, met bedrijven dus. Ook nemen we deel aan verschillende overleggen, zeker wat betreft duurzaamheid. Direct met consumenten schakelen gebeurt niet vaak. Voor ons is het heel waardevol om eens te praten met een huiseigenaar en een bezoek te mogen brengen aan de mooie woning in Venlo; de foto’s spreken voor zich.

Filter op:

Anderen bekeken ook

44 artikelen en projecten
Project

De juiste keuze na showroombezoek

De strakke kunststof kozijnen onderstrepen de moderne uitstraling van deze villa in Goirle. Lees hoe de bewoners tot hun keuze kwamen en bekijk het prachtige eindresultaat.

Artikel

Renovatie maakt villa energieneutraal

Een villa uit de jaren vijftig is na renovatie een prachtige energieneutrale, meergeneratiewoning geworden, met een moderne maar ook tijdloze uitstraling. Een flinke klus. Als je gaat voor een grote verduurzamingsslag, dan vereist dat een goede voorbereiding.

Artikel

Kunststof kozijnen inclusief montage

Als het weer kouder wordt, denk je als woningeigenaar over hoe je je woning beter kunt isoleren. Het plaatsen van nieuwe kozijnen zorgt voor een flinke opwaardering van je woning, in esthetiek, wooncomfort en een lagere energierekening. Kwaliteit is een belangrijke factor bij de aanschaf van kunststof kozijnen.

Artikel

Een waterdichte oplossing

In het pittoreske Zuid-Limburg, waar groene heuvels en open velden elkaar afwisselen, wonen Miranda en Michel samen met hun dochter en zoon in een prachtige vrijstaande woning. Met de grote ramen vormt het uitzicht een belangrijk onderdeel van het woonplezier. Dat plezier werd door een technisch mankement overschaduwd. Gelukkig was het ooit geplaatst met de garantie van VKG Keurmerk.

Artikel

Raambekleding voor kunststof kozijnen

De kracht van kunststof kozijnen zit hem in de constructie. Deze intact laten is belangrijk. Dat is een uitdaging bij het plaatsen van raambekleding. Boren en schroeven is immers geen aanrader. Er is een perfect antwoord en deze is ruim 10 jaar geleden ontwikkeld door een partner van VKG Keurmerk.

Artikel

Het kunststof kozijn past zich aan

Het lijkt vrij eenvoudig, een rechthoek van kunststof met glas erin. Maar vergis je niet in het belang van een kundig ontwerp, kwalitatieve fabricage en montage. Er zijn flinke ontwikkelingen in de wereld van de kunststof kozijnen, net als in de hele bouwwereld. Duurzaamheid is belangrijk, altijd hand-in-hand met kwaliteit. Innovatie en verbeteringen zijn nodig om deze slag te blijven slaan, net als meegaan in bredere ontwikkelingen van de bouw.

Artikel

Een goed proces zorgt voor kwaliteit en plezier van nieuwe kozijnen

Het laten vervangen van kozijnen is iets dat de meeste huiseigenaren één of twee keer in hun leven doen. Er komt een hoop bij kijken; je wilt zeker zijn dat je de juiste keuze maakt in kwaliteit en garantie én dat het proces fijn verloopt. Sonja en Stefan hadden in hun vorige huis de kozijnen ook vervangen en waren zeer tevreden over deze partij uit Haaksbergen. Dit tweede deel van het verhaal gaat over het aankoop en montageproces.

Artikel

Een duurzamere woning met nieuwe kozijnen

Sonja en Stefan verhuisden vanuit de stad naar een twee-onder-een-kap-woning uit de jaren tachtig. Een huis waar het nodige aan moest gebeuren, inclusief verduurzaming. Recent zijn de kozijnen en deuren op de begane grond en de eerste verdieping vervangen. Een investering die zich direct laat zien en voelen.

Artikel

De circulaire economie begint met het gesprek

Als we het hebben over duurzaamheid en circulariteit staat de langetermijnstrategie centraal. En het belang van het gesprek aangaan is groot. Klaske Kruk, founder van Circularities houdt het vooral praktisch met het idee dat iedereen kan bijdragen.