Menu

Ter plekke doe je een bod, het is 13:00 uur, en om 15:00 uur krijg je akkoord. Het huis is van jou. Je bent de eigenaar van een prachtig pand uit 1906. Er zijn veel originele en gerenoveerde details, de charme van het huis, dat wil je ook zo veel mogelijk in ere houden. Maar wat doe je als de kozijnen vervangen moeten worden?

David en Eefke, beiden 36, wonen samen met hun twee jonge kinderen in dit prachtige, statige pand in Venlo. Naast hun werk als projectmanager voor logistieke IT-projecten en spreekuurondersteuner bij een huisarts, en natuurlijk hun gezin, hebben David en Eefke veel tijd gestoken in het opknappen van de woning. David: “We waren op zoek naar een huis met meer sfeer, authenticiteit en uitstraling. En dat is gelukt met dit 100 jaar oude huis met al zijn oude elementen. We hebben zelf veel gedaan, maar sommige zaken moet je gewoon uitbesteden aan de specialist.”

De gordijnen waaiden mee

Eén van de grootste klussen was de vervanging van de kozijnen en deur aan de voorkant van het huis. David vertelt over de situatie voor de vervanging: ”De voorgevel heeft de hele dag zon en dat is natuurlijk niet goed voor de houten kozijnen. We hadden nog enkele originele kozijnen, soms met daarin al wel dubbel glas gezet, of met een kunststof voorzetraam. In de praktijk hadden we vooral veel tocht; als het buiten waaide, waaiden de gordijnen mee. De voordeur was 2,5 cm te kort, de wind kwam binnen onder de deur door en we kregen de gang met geen mogelijkheid warm gestookt. Bovendien, als het regende, kwam het water door de kelderramen naar binnen.”

De nieuwe kozijnen waren geen overbodige luxe, maar ze zouden wel luxe moeten uitstralen. Een mooi, klassiek en statig pand heeft passende kozijnen nodig. “We hebben ons heel breed georiënteerd, alle materialen zijn langsgekomen,” aldus David. “We hebben voor kunststof gekozen, ze kunnen de uitstraling van hout heel goed benaderen. Echt hout past misschien beter bij een dergelijke woning, maar er zitten best wel wat nadelen aan. Zo vangt deze gevel zoveel zon dat je zeker eens per vijf jaar de boel helemaal moet schilderen. Op het hoogste punt is het huis 11 meter, dus dat is een flinke steigerconstructie. Het is ook iedere keer een investering, veel tijd en wat geld als je het zelf doet en wat tijd en veel geld als je het uitbesteedt.”

Complete opdracht

Toen David en Eefke besloten voor kunststof te gaan, moest er nog gekozen worden wie de opdracht zou gaan uitvoeren. David legt uit dat ze twee duidelijke opdrachten hadden: “Ten eerste wilden we dat de kozijnen mooi zouden passen bij de stijl van de woning. Dat is een wat grotere uitdaging wanneer je voor kunststof kiest. Ook wilden we dat we de klus volledig in één keer konden uitbesteden. Dus één opdrachtnemer en dan alles tot in de details geregeld: het breken, plaatsen, stucen en verven.” Ze kwamen uit bij Kozijndeluxe.

Remco Terwindt van Kozijndeluxe ontving de vraag van David en Eefke. “Ze mailden dat ze op zoek waren naar optische schuiframen, passend bij de stijl van het huis. En of ik langs wilde komen om mee te denken.” Zo gezegd, zo gedaan. Remco ging met de nodige voorbeelden en samples op de koffie. David: ”Die hoeveelheid voorbeelden was heel fijn, het gaf echt aan hoezeer Remco met ons mee wilde denken. En omdat hij ook de gehele klus op zich kon nemen, was onze keuze snel gemaakt.” Remco: “Bij een dergelijk project is het belangrijk dat je het hout zoveel mogelijk benadert. Dit doen we enerzijds met de houtnerf die wordt aangebracht op de kozijnen. Anderzijds kijken we ook naar de verbindingen. Bij kunststof kozijnen met een moderne uitstraling zijn de verbindingen schuin. We hebben hier gekozen voor rechte verbindingen, overeenkomstig met oude, houten kozijnen.”

Kozijndeluxe

Remco werkt vanaf zijn 16e in de kozijnenbranche, 25 jaar inmiddels. Hij is ooit begonnen als hulpmonteur, opgeklommen als monteur, hoofdmonteur, werkvoorbereider en bedrijfsleider. Eind 2018 is hij, samen met zijn vrouw, Kozijndeluxe begonnen. Het bedrijf is gevestigd in Bergen, Noord-Limburg. Het echtpaar woont zelf net over de grens, in Duitsland. Remco: “We wilden graag een bedrijf in Nederland, via Select Windows. Voorwaarde is dat je een showroom moet hebben en aan een bepaalde kwaliteit moet voldoen. Je mag dan ook het VKG Keurmerk voeren en dat geeft de consumenten meer vertrouwen. Onze specialiteit is renovaties, maatwerk en bijzondere verzoeken. Als je zo gespecialiseerd bent, dan is je werkgebied best groot.”

Dit specifieke project vroeg veel afstemming. “Dat maatwerk maakt het zo treffend, die speciale deurklink, die andere handvatten. Helaas gaat er ook weleens wat mis. De maatvoering was ergens niet goed doorgekomen, dan kloppen de kozijnen niet. Dat is heel vervelend voor de opdrachtgever en natuurlijk ook voor ons. Belangrijk is dan dat je blijft communiceren en de fout zo snel mogelijk herstelt.” David: “Natuurlijk was het vervelend, vooral omdat je twee maal het breekwerk hebt en dus twee keer het stof tot in de kelder. Gelukkig heeft Remco het heel goed opgepakt, ons goed meegenomen in alle communicatie en uiteindelijk hebben we prachtige en passende kozijnen.”

VKG

David en Eefke waren zich tijdens de zoektocht niet bewust van het VKG Keurmerk. “We kenden het niet,” zegt David “dus we hebben het ook niet mee laten wegen in onze beslissing. Kozijndeluxe heeft het natuurlijk wel verteld, maar het speelde niet echt een rol. Toch is het in de loop van het traject en ook achteraf fijn om te weten dat je extra garantie hebt via VKG Keurmerk.” Remco geeft aan dat het heel verschillend is: “Er zijn mensen die niet bewust bezig zijn met keurmerken en er niet op selecteren. Aan de andere kant zijn er mensen die juist op zoek gaan naar een bedrijf dat het VKG Keurmerk voert en zo bij ons uitkomen.”

Bij VKG Keurmerk hebben we vooral met leden en partners te maken, met bedrijven dus. Ook nemen we deel aan verschillende overleggen, zeker wat betreft duurzaamheid. Direct met consumenten schakelen gebeurt niet vaak. Voor ons is het heel waardevol om eens te praten met een huiseigenaar en een bezoek te mogen brengen aan de mooie woning in Venlo; de foto’s spreken voor zich.

Filter op:

Anderen bekeken ook

36 artikelen en projecten
Artikel

Je woning verduurzamen met kunststof kozijnen

De energiecrisis en de zorg om het klimaat, maakt dat steeds meer mensen kiezen voor kunststof kozijnen als duurzame woonoplossing. Dat dit een slimme beslissing is en waar je op moet letten, leggen we je graag uit.

Artikel

Duurzame kozijnen, de juiste investering

Kunststof heeft misschien niet direct een duurzame associatie. Het zal je daarom wellicht verbazen dat er weinig verschil is in milieu-impact van de verschillende materialen. Als je bij kunststof tenminste kiest voor kozijnen waarvan een deel bestaat uit gerecyclede grondstoffen. Bij kozijnen met het VKG Keurmerk is dat het geval.

Artikel

Nationaal Groeifonds steunt Circulaire Geveleconomie

Het Nationaal Groeifonds kent 100 miljoen toe aan het programma Toekomstbestendige Leefomgeving waarvan 2,8 miljoen bestemd voor de Circulaire Geveleconomie. Met deze investering kunnen de plannen voor een Circulaire Geveleconomie uitgerold worden. VKG is een van de vijf initiërende brancheorganisaties.

Artikel

Verduurzamen woning: ga nu aan de slag met isolatie

Verduurzaming van huizen is actueler dan ooit. Door de energiecrisis en de klimaatveranderingen zien steeds meer mensen de noodzaak om slimme investeringen te doen in hun woning. De meeste aanpassingen zorgen voor zowel een lagere energierekening, meer comfort in huis en een positief effect op het milieu.  

Artikel

Subsidieregelingen voor duurzame investeringen in de woning 2023

De aanschaf van kunststof kozijnen gaat vaak gemoeid met de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Deze subsidieregeling voor particulieren maakt het aantrekkelijk om de woning te verduurzamen. In 2023 is deze regeling voor nog meer mensen bereikbaar. We zetten de wijzingen graag even op een rij.

Artikel

Energie-uitdagingen zorgen voor toenemend duurzaam gedrag

Voor vele huishoudens en bedrijven vormen de verhoogde energieprijzen een serieus probleem. Daar waar het kan worden, wordt kritisch gekeken naar het energieverbruik. Dit komt bovenop de toenemende zorg over de klimaatveranderingen. Beide factoren leiden tot gedragsverandering

Artikel

TNO: “Het verduurzamen van woonhuizen moet sneller.”

Recent deed onderzoeksinstituut TNO een oproep aan de politiek, woningcoöperaties, de bouwsector en energiebedrijven: Het verduurzamen van woonhuizen gaat niet snel genoeg. Een beter nationaal isolatieprogramma zou moeten zorgen voor de verduurzaming van in ieder geval 1,5 miljoen slecht geïsoleerde woningen.

Artikel

Vraag aan minister: versoepel VvE-besluitvorming bij duurzaamheidheidsaanpassingen

Een collectieve aanpak van een VvE heeft voordelen, maar kent ook beperkingen. Want hoe pak je het aan als jij graag nieuwe kozijnen met tripleglas wilt om je huis te verduurzamen, maar de VvE stemt daar niet mee in?

Artikel

Kunststof kozijnen: een slimme investering

Kunststof kozijnen kunnen we met recht een échte investering noemen op weg naar een duurzame, onderhoudsarme en veilige woning.