Menu

Innovatie

De vooruitgang ten aanzien van duurzaamheid zit hem in de bouwwereld vaak in innovatie van product- en proces. Dat betekent niet dat het wiel iedere keer moet worden uitgevonden. Het betekent wél dat er op een andere manier wordt omgegaan met wat er al is; dat de kwaliteit van het product verbeterd wordt en dat grondstoffen hergebruikt worden. Ook bij kozijnen speelt die innovatie een rol. Want we willen beter isolerende, duurzame kozijnen van hoge kwaliteit die lang meegaan. Nieuwe kozijnen zijn immers een flinke investering in geld en milieu-impact. Waar dubbelglas ooit het nieuwste was, werken we inmiddels met tripleglas en HR++ glas. In de kunststofkozijnenbranche is innovatie een vanzelfsprekendheid. Kozijnen die klaar zijn voor de, voor jouw toekomst, daar draait het om.

Isolerende waarde

Kunststof heeft misschien niet direct een duurzame associatie. Het zal je daarom misschien verbazen dat er weinig verschil is in milieu-impact van de verschillende materialen. Als je bij kunststof tenminste kiest voor kozijnen waarvan een deel bestaat uit gerecyclede grondstoffen. Bij kozijnen met het VKG Keurmerk is dat het geval. Al 21% van het materiaal bestaat uit gerecyclede pvc-korrels, vanzelfsprekend innoveren we hier ook in. De flexibele mogelijkheden van het materiaal zorgen voor stevig isolerende kamers in het kozijn. Uiteraard kiezen we bij voorkeur voor glas met een hoge isolatiewaarde, jijzelf waarschijnlijk ook. In combinatie met het minimale onderhoud – dus besparing op verf en andere materialen – is het kunststof kozijnen al met al een zeer duurzame optie.

De isolerende waarde van glas wordt uitgedrukt in U-waarde. Hiermee wordt aangeduid hoeveel warmte er per graad (Kelvin) temperatuurverschil, per seconde, per m² doorgelaten wordt tussen de ene en de andere kant van een constructie. Hoe lager de U-waarde hoe beter. De duurzame kozijnen met het VKG Keurmerk hebben een zeer lage U-waarde.

Nu zal je ook wel eens iets lezen over de R-waarde, deze meet de warmteweerstand. Waar de U-waarde wordt gebruikt voor kozijnen en deuren, is de R-waarde van toepassing op meerdere materialen en processen. Een hoge R-waarde betekent dus een goede isolatie.

VKG Recyclesysteem

Willen we naar een wereld waarin we de natuur zo min mogelijk belasten, dan moeten we zorgen voor minder afval en grondstoffen zoveel mogelijk opnieuw gebruiken. Een belangrijk punt in het duurzaam maken van een product is dus de recyclemogelijkheid.

Het VKG Recyclesysteem is jaren geleden opgezet om afschreven kozijnen tot schone PVC-korrels te vermaken en zo weer te kunnen gebruiken voor de productie van nieuwe kozijnen. Het VKG Recyclesysteem verwerkt nu ongeveer 75% van alle oude kunststof kozijnen. Natuurlijk streven we ernaar om hier 100% van te maken! Als brancheorganisatie werken we, samen met onze leden en partners, naar een keten waarin recycling vanzelfsprekend is, zodat particulieren en professionals voor daadwerkelijk duurzame kozijnen kunnen kiezen.