Menu

Soorten kunststof kozijnen

Allereerst starten we met de verschillende soorten kunststof kozijnen. We zetten de meest voorkomende soorten kozijnen voor je op een rijtje:

  • Vastglas: een raam wat bestaat uit een kozijn met beglazing, het raam kan niet open.
  • Draaikiep raam: raam dat zowel verticaal als horizontaal kan draaien.
  • Valraam: kiepstand aan een kant, waarbij het raam naar binnen opengaat.
  • Klepraam: kiepstand aan een kant, waarbij het raam naar buiten opengaat.

En dan kun je met al deze soorten kunststof kozijnen nog alle kanten op. Denk aan het combineren van een draaikiepraam met vastglas, of een kozijn met een draaikiepraam en een valraam etc. Welke soort kunststof kozijnen de beste match is, is compleet afhankelijk van uw wensen. Zo is een draaikiepraam zeer geschikt wanneer je een ruimte eenvoudig wilt ventileren en past een valraam uitstekend in een kleine ruimte zoals een badkamer.

Standaard kozijnmaten

Vaak hebben leveranciers een vast aanbod kunststof kozijnen, met standaard kozijnmaten.

In de meeste gevallen zijn er minimale afmetingen en maximale afmetingen, waar het kozijn aan moet voldoen om onder de noemer ‘standaard’ te vallen. Ben je op zoek naar iets anders, of gaat het om kozijn afmetingen die afwijken van de standaard kozijn afmetingen? Dan is maatwerk het antwoord!

Kunststof kozijnen profielen

Daarnaast heb je de keuze uit verschillende kunststof kozijnen profielen, het aanbod verschilt per leverancier. Zo gaat het bij de kunststof kozijnprofielen bijvoorbeeld om het aantal dichtingsrubbers, isolatiekamers, de isolatiewaarde, de profielversteviging en het design. Elk kozijnprofiel heeft zo zijn eigen bouwtechnische en optische eigenschappen. Deze eigenschappen bepalen naast de uitstraling en de toepasbaarheid, ook deels de functionaliteit van de kozijnen voor de woning.

Tot slot…

We kunnen nu dus een vinkje zetten bij het soort kunststof kozijnen, de afmetingen en de profielen. Denk daarnaast goed na over de kleur van het kozijn, de beglazing en het gewenste hang- en sluitwerk. Wil je weten waar je verder nog op kunt letten bij de aankoop van kunststof kozijnen? Download dan ons handige stappenplan! Dit helpt je in 7 stappen naar de juiste keuze voor kunststof kozijnen.