Heb je vragen? Mail ons op info@vkgkeurmerk.nl
Menu

Isolatie kozijnen: let op de U-waarde

De meest duurzame oplossing? Dat zijn kunststof kozijnen in combinatie met HR++ of triple glas. Kunststof kozijnen hebben een betere isolatiewaarde dan houten of aluminium kozijnen. Dit kunt je zien aan de zogenaamde U-waarde: hoe lager de waarde, hoe beter de isolatie. Zo kun je van een kunststof kozijn een U-waarde (W/m2K) lager dan 1,5 verwachten. In vergelijking, een traditioneel houten kozijn heeft een U-waarde van meer dan 1,8. Aluminium kozijnen scoren tussen de 1,8 en 2,7. Hoe minder warmte er verloren gaat, hoe energiezuiniger u kunt leven.

Beste keuze: isolerende kozijnen met triple glas

Naast de materiaalkeuze van het kozijn, heeft ook de keuze voor het soort glas een belangrijke invloed. De meeste duurzame oplossing zijn isolerende kozijnen met triple glas of HR++ glas. De meeste woningen zijn nu nog standaard voorzien van enkel of dubbel glas. Ook hier kunnen we kijken naar de U-waarde. Zo hebben we enkel glas (U-waarde van 5,8), dubbelgas (U-waarde van 2,8), HR++ glas (U-waarde van 1,2 of lager) en triple glas (U-waarde van 0,5 tot 0,9). De exacte U-waardes van glas en kozijnen zijn verschillend per uitvoering, deze cijfers moet u dus echt zien als een indicatie.

Isolerende kozijnen: 3 tips

Wil je isolerende kozijnen laten plaatsen? We geven je graag nog 3 handige tips mee:

  1. Wist je dat er subsidieregelingen vanuit de overheid zijn voor isolatiemaatregelen? Om hiervoor in aanmerking te komen moet je 1 type isolatiemaatregel (zoals isolerende kozijnen) combineren met een tweede maatregel of 1 warmteoptie (warmtepomp, zonneboiler of aansluiting of het warmtenet). Lees er alles over op de pagina subsidie.
  2. Laat isolerende kozijnen door een professional installeren. Zo moet bijvoorbeeld de isolatie van de muur goed aansluiten op het kozijn, voor een optimale isolatie. Bekijk hier de Keurmerkleveranciers in jouw buurt.
  3. Denk ook direct na over het plaatsen van ventilatieroosters in nieuwe isolerende kozijnen, voor schone en gezonde lucht in huis. Daarnaast is een ventilatie-unit aan te raden.