Menu

“ Het binnenklimaat is direct beter, minder vochtig en warmer.”

“We waren eigenlijk niet echt op zoek naar een nieuwe woning,” vertelt Sonja, “we hadden een fijn huis in Nijmegen dat we zelf mooi verbouwd hadden. Maar soms loopt het anders en dit huis kwam op ons pad. Veel elementen waren sinds de oplevering van de woning, zo’n veertig jaar geleden, niet meer aangepast. De keuken was oud, het bouwbehang zat nog op de muren en boven was er enkelglas.” Gelukkig houden Sonja en Stefan van klussen en zijn bovendien zelf erg handig, ze zagen direct de potentie van het huis.

Wooncomfort en duurzaamheid

De oude, houten kozijnen met dubbelglas uit de jaren tachtig – en op de eerste verdieping met enkelglas – moesten vervangen worden, dat was een ding dat zeker was. Sonja: ”In ons vorige huis hadden we de stap van hout naar kunststof al gemaakt en dat is ons goed bevallen. In de oriëntatie naar nieuwe kozijnen hebben we hout deze keer niet eens overwogen. Kunststof bevalt ons zo goed, vooral dat het onderhoud zich beperkt tot het afnemen met een vochtige doek met wat reinigingsmiddel. Klussen is leuk, maar hoog op de ladder om de kozijnen te verven doen we liever niet meer.”

Comfortabel binnenklimaat:
Van 14 naar 17 tot 18 graden

Voor Sonja en Stefan is het minimale onderhoud van kunststof de nummer 1-reden om hiervoor te kiezen, maar niet de enige reden. “Het is heel fijn als de renovatie ook een positieve bijdrage levert aan het milieu. Dat is belangrijk. Ons huis is nu zoveel beter geïsoleerd, waardoor we veel minder energie hoeven te gebruiken. We merkten het direct. Voor de vervanging van de kozijnen was het ’s morgens zo’n 14 graden, nu komen we beneden en is het 17 of 18 graden. Dit is simpelweg het effect van veel betere isolatie. Dus zuiniger én comfortabeler.”

Met wie ga je in zee?

Voor de kozijnen in hun vorige woning hadden Sonja en Stefan al uitgebreid onderzoek gedaan. “We waren zeer tevreden over Reno Totaalbouw, de manier waarop ze het gesprek in gingen, met ons meedachten en uiteindelijk ook over het proces en het eindresultaat. We zijn zelfs op uitnodiging in hun werkplaats geweest. Heel leuk om te zien waar de mensen mee bezig zijn en hoe ze met elkaar omgaan. Voor deze nieuwe klus hebben we wel even een vergelijk gemaakt met enkele lokale aanbieders, maar onze ervaring met Reno Totaalbouw was zo positief, dat we daar ook nu weer mee in zee zijn gegaan.”

Voor Sonja en Stefan weegt zekerheid zwaar. “Het gaat om een flinke investering. We hebben ons echt verdiept voordat we de keuze maakten. In die verdieping kwamen we natuurlijk ook bij het VKG Keurmerk uit. Er zijn zoveel aanbieders, een keurmerk geeft dan toch extra gewicht.”

Eigen stijl

“We hebben gekozen voor kozijnen met een subtiele nerf. Voor de kleuren hebben we rondgekeken in de buurt. Natuurlijk willen we onze eigen smaak trouw zijn, maar we vinden het ook mooi als het enigszins is afgestemd op wat er verder te zien is in de omgeving. Uiteindelijk hebben we gekozen voor kozijnen in het wit, geen spierwit, maar net van het witte af. De openslaande deuren en ramen zijn antraciet. Alle ramen zijn HR++-glas, beneden en boven.”

Kozijnen met subsidie

Sonja is enthousiast over het resultaat, zowel de visuele kant als de toename van het wooncomfort. Nu ze de nota ontvangen hebben kunnen ze ook werk gaan maken van de glassubsidie. Sonja is blij dat de duurzaamheidsubsidies voor kozijnen nu ook gelden voor één aanpassing, in plaats van minimaal twee. “In ons vorige huis hebben we met het plaatsen van nieuwe kunststof kozijnen ook gekozen voor spouwmuurisolatie. Dat is in dit huis niet mogelijk. Uiteindelijk willen we meer duurzaamheidsaanpassingen doen, maar het zijn flinke investeringen dus spreiden we ze.
Fijn dat de overheid op deze manier de ontwikkeling stimuleert”

In ons gesprek hebben we het ook gehad over hoe een goed proces zorgt voor kwaliteit en plezier van nieuwe kozijnen, aspecten die in het volgende artikel aan bod komen.

Sonja werkt als medisch controller en Stefan is werkzaam in de logistiek.
Na jaren in Nijmegen gewoond te hebben, wonen ze sinds de zomer van 2022 in de dorpskern van Beuningen,
in een twee-onder-een-kap-woning uit de jaren tachtig. In hun vrije tijd klussen ze graag en niet onverdienstelijk.
Van waterleidingen tot stuken en elektra, ze pakken het graag zelf op.
En kwaliteit staat altijd voorop.