Menu

Levensduur en onderhoud

Een belangrijke factor bij duurzaamheid is de levensduur van een product. Kunststof kozijnen scoren hier hoog op en gaan over het algemeen 50 tot 75 jaar mee. De kwaliteit van de kozijnen en montage zijn hierin bepalende factoren. De kunststof kozijnen met het VKG Keurmerk voldoen aan de hoogste kwaliteitseisen en bestaan nu al voor 20% uit gerecycled materiaal. Met behulp van ons recyclesysteem wordt dit aandeel alleen maar hoger. Zo’n 75% van de afgeschreven kunststof kozijnen wordt nu al omgezet naar schone, hoogwaardige pvc-korrels die opnieuw gebruikt kunnen worden. Deze percentages zullen de komende jaren alleen maar stijgen. En niet alleen afgeschreven kozijnen komen in dit systeem terecht, ook zaagresten worden verzameld en omgezet naar een schone korrel, opnieuw te gebruiken.

De eigenschappen van hoogwaardige kunststof kozijnen maken dat er vrijwel geen onderhoud nodig is. Af en toe afnemen met een mild sopje volstaat, geen schuur- en verfbeurten, geen rot en geen negatieve effecten van zon en vocht. Dat is winst voor je portemonnee, tijd en het milieu.

Energie besparen

Zolang energie nog niet volledig uit hernieuwbare bronnen komt, is het belangrijk om zuinig om te gaan met de warmte die je opwekt. Goede isolatie is dus belangrijk, ook voor het huishoudpotje. Daarnaast worden de zomers steeds warmer, isolatie gaat niet enkel meer over de warmte binnenhouden, in de zomer wil je die warmte juist buitenhouden. Een prettig binnenklimaat is een belangrijk onderdeel van wooncomfort.

Kunststof kozijnen beschikken over verschillende binnenkamers, deze zijn bestendig afgedicht en spelen een belangrijke rol in het tegengaan van tocht. Ook past tripleglas en hr++ glas naadloos in kunststof kozijnen en deuren.  Dat betekent dat de aanschaf niet alleen duurzaam is, maar ook gesubsidieerd wordt door de overheid door middel van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) voor woningeigenaren.

Waar moet je op letten bij de aanschaf van kunststof kozijnen?

Je woningen verduurzamen doe je niet even op een blauwe maandag. Ook de aanschaf van kunststof kozijnen heeft goed onderzoek nodig. Als branchevereniging hebben we strenge kwaliteitseisen en we adviseren dan ook om te kijken of jouw leverancier het VKG Keurmerk voert. Is dat niet het geval, zorg dan dat je goede, betrouwbare referenties hebt. Online en het liefst ook van familie, kennissen of buurtbewoners. De kwaliteit én duurzaamheid van kozijnen is pas echt gewaarborgd als de montage diezelfde kwaliteit levert. Geen “mannetjes” dus, maar een opgeleide en gecertificeerde monteur.

Duurzame keuze

Je keuze is er een voor heel veel jaren. Houd er rekening mee dat trends overwaaien en kijk vooral naar wat passend is bij je woning. Nieuwe, kwalitatieve kozijnen zijn niet alleen duurzaam, ze verhogen ook de waarde van je huis. Zeker als je hiernaast nog andere isolatiemaatregelen inzet. Kijk dus vooruit, bevraag verschillende leveranciers en ga niet over één nacht ijs. (En die nacht ijs, die voelt straks lang niet meer zo koud als jouw huis nieuwe kunststof kozijnen heeft.)