Menu

Vraag #1: Wat kosten kunststof kozijnen?

Alleen al door de vele verschillende aanbieders is het lastig een antwoord te geven op deze vraag over kunststof kozijnen. Daarbij zijn de kosten mede afhankelijk van tal van factoren, zoals de afmetingen, het soort glas, het type kozijn, de profielen, de kleuren, de afwerking, en eventuele extra’s (zoals speciaal hang- en sluitwerk).

Wat we wel kunnen zeggen is dat de prijs voor kunststof kozijnen de laatste jaren gedaald is en nu gemiddeld onder het niveau van houten kozijnen ligt. Ons advies? Vraag bij enkele VKG-gecertificeerde bedrijven een offerte aan, of maak gebruik van de online offertetools die veel leveranciers aanbieden. Je krijgt dan direct een kostenindicatie toegespitst op jouw situatie.

Vraag #2: Hoe beoordeel ik een aanbieder van kunststof kozijnen?

Er zijn veel aanbieders van kunststof kozijnen. Tussen die aanbieders zitten veel verschillen in kwaliteit van het product, de dienstverlening en de montage. Je wilt bij de aanschaf en montage van kozijnen verzekerd zijn van de kwaliteit van de kozijnen en montage. Wanneer je kiest voor een VKG-gecertificeerde aanbieder dan ben je ervan verzekerd dat er achteraf geen problemen ontstaan. Door de hele keten worden alle toeleveranciers, fabrikanten, aanbieders en monteurs onafhankelijk gecontroleerd op de kwaliteit van het product en de montage. Je kunt vooral genieten van de nieuwe kozijnen.

Vraag #3 Ben ik verplicht een aanbetaling te doen?

Het bestellen van kunststof kozijnen is over het algemeen een grote uitgave. Ook voor de leverancier betekent een order een behoorlijke voorfinanciering. Daarom wordt er in de regel door de leverancier een aanbetaling gevraagd. Wanneer je bij een VKG-leverancier een bestelling plaatst mag de aanbetaling maximaal 30% van de orderwaarde bedragen. Mocht er onverhoopt iets gebeuren met de leverancier waardoor hij niet kan leveren, dan garandeert het VKG Waarborgfonds dat de klus voor de resterende betaling alsnog voltooid wordt door een andere VKG-gecertificeerde leverancier. Mocht dit niet mogelijk blijken, ontvangt je de aanbetaling terug.

Vraag #4: Hoe werkt het plaatsen van kunststof kozijnen?

Kunststof kozijnen kun je bij voorkeur laten plaatsen door een VKG-gecertificeerde vakman. Je hebt dan de zekerheid dat de plaatsing vlot en deskundig wordt uitgevoerd. En je bent verzekerd van de voordelen van het VKG Keurmerk, zoals 10 jaar garantie op het kozijn en de montage.

In sommige gevallen kan een ervaren klusser dit zelf. Dit bespaart kosten. Maar kijk goed uit want het correct plaatsen van een kozijn is een nauwkeurig en foutgevoelig werkje. Je hebt hiervoor de juiste gereedschappen en materialen nodig. Houdt er ook rekening mee dat in de meeste gevallen de garantie vervalt bij het zelf plaatsen van kunststof kozijnen. Laat je vooraf goed informeren!

Vraag #5: Wat voor onderhoud hebben kunststof kozijnen nodig?

Kunststof kozijnen zijn onderhoudsarm, maar niet geheel onderhoudsvrij. Het belangrijkste onderhoud aan de kozijnen is de schoonmaak. Met een sopje, een reinigingsmiddel en een doekje kom je een heel eind. Let er bij de schoonmaak op om geen agressieve schoonmaakmiddelen te gebruiken, en vermijd producten met een harde buitenkant zoals een schuurspons.

Vraag #6: Zijn kunststof kozijnen duurzaam?

Kunststof kozijnen worden gemaakt van PVC, een materiaal dat de meeste mensen niet associëren met duurzaamheid. En toch zijn kunststof kozijnen op afstand de meest duurzame keuze! Een VKG-leverancier werkt immers met kozijnen die geproduceerd zijn volgens strenge milieuregels. Die kozijnen gaan vervolgens een leven lang mee zonder dat ze ooit geverfd of chemisch gereinigd hoeven worden. Ze bieden een isolatiewaarde die minstens zo goed is als die van hout of aluminium. En mochten uw kozijnen na vijftig tot zeventig jaar toch een keer vervangen moeten worden, dan worden ze volledig gerecycled volgens het VKG Recyclesysteem!