Menu

Wat is er mogelijk voor de reparatie van kunststof kozijnen?

Een veelgehoorde vraag is of de reparatie van kunststof kozijnen überhaupt mogelijk is. Dat is het zeker, in de meeste gevallen is het echter beter om dit niet zelf op te pakken, maar uit te besteden aan een vakman. De sterk isolerende werking van kunststof kozijnen wordt bepaald door de binnenkamers van het kozijn en de afdichting. Je wilt dat dit goed overeind blijft bij een reparatie. Hieronder lees je wat jij of de vakman kan doen bij verschillende soorten beschadigingen of slijtages.

 • Krassen en beschadigingen

  Is je kunststof kozijn beschadigd? Extreme weersomstandigheden, vuurwerk, vandalisme of (een poging tot) inbraak kunnen het kozijn licht of zwaar beschadigen. Gelukkig is kunststofkozijnreparatie bij de meeste beschadigingen mogelijk. Het is afhankelijk van de afwerking en de kleur van de onderlaag. Grote kunststofkozijnreparaties zelf oppakken raden we af, maar het is mogelijk om kleine krasjes wel zelf te behandelen. Zit er folie op het kozijn of draaideel (Renolit), dan is dit met speciale reparatiekitten en -materialen goed te repareren. Dat geldt ook voor een verflaag of coating. Zit er een acrylaat toplaag op het kozijn of draaideel? Dit is niet te repareren, dus moet het kozijnen vervangen worden.

 • Hang- en sluitwerk

  Onderhoud, vervanging en reparatie van hang- en sluitwerk van de kunststof kozijnen is mogelijk. Ga na of de onderdelen van hetzelfde of een gelijkwaardig systeem leverbaar zijn. Dit vraag je eenvoudig na bij de vakhandel.

 • Beschadigde ruit

  De beglazing is vervangbaar door glas van dezelfde dikte of door dikker glas, mits het systeem dit toelaat. Dat geldt niet alleen bij een opwaardering naar beter isolerend glas, maar ook bij glasreparatie en dus vervanging voor hetzelfde glas. Tripleglas is niet bij alle kunststof kozijnen mogelijk.

 • Rubbers en dichtingen

  Moeten de rubbers van de kunststof kozijnen vervangen worden? De meeste EPDM-dichtingen zijn vervangbaar door EPDM/TPE hetzelfde type of door een reparatiedichting. Zachte PVC-dichtingen zijn mee geëxtrudeerd aan het profiel en/of de glaslat en zijn meestal niet los van het profielsysteem te vervangen. De oplossing? Laat bijvoorbeeld de glasdichting vervangen.

Ben je niet tevreden over de uitstraling en/of vorm van je kozijnen? Bijvoorbeeld omdat je jouw woning aantrekkelijker wil maken voor jezelf of potentiële kopers? Aanpassingen aan de vorm en uitstraling zijn niet mogelijk. In dat geval is vervangen de enige optie. Je hebt dan wel meteen de nieuwste generatie kunststof kozijnen, die voldoen aan hoge isolatie-eisen.

Kunststofkozijnenreparatie uitbesteden

Zoals je in bovenstaande punten kon lezen is het meestal het beste om een specialist in te schakelen. Enkel bij krasjes of lichte schaafkrassen kun je zelf kunststof kozijnen repareren met verschillende soorten kitten die je koopt bij de bouwmarkt. Voor alle andere reparaties of het vervangen van je kozijnen schakel je één van de kunststofkozijnenleveranciers in met het VKG Keurmerk. Hiermee profiteer je van kwaliteit, heldere afspraken en expertise. Bovendien zorgt een specialist altijd voor het mooiste resultaat.