Menu

Is kunststofkozijnreparatie dan nog mogelijk? Of is het beter om nieuwe kozijnen aan te schaffen? En kunnen onze leveranciers je daarmee helpen? In dit artikel leggen we aan de hand van negen factoren uit wat je het beste kunt doen. Zo behoud je goed functionerende kozijnen met de juiste uitstraling.

 • Kleur

  De kleur van jouw kunststof kozijnen bepaalt of reparatie van kunststof kozijnen mogelijk is. Een (gebroken) wit profiel is gemakkelijk te repareren omdat je dit nauwelijks ziet. Bij vrijwel alle overige kleuren is het een stuk moeilijker, aangezien de reparatie zichtbaar blijft. Vind je dit niet mooi? Laat dan je kunststof kozijnen vervangen.

 • Profiel

  Zit er folie op het kozijn of draaideel (Renolit), dan is dit met speciale reparatie kitten en materialen goed te repareren. Dat geldt ook voor een verflaag of coating. Zit er een acrylaat toplaag op het kozijn of draaideel? Dit is niet te repareren waardoor vervangen de beste optie is.

 • Esthetisch

  Ben je niet tevreden over de uitstraling en/of vorm van je kozijnen? Bijvoorbeeld omdat je jouw woning aantrekkelijker wil maken voor jezelf of potentiële kopers? Aanpassingen aan de vorm en uitstraling zijn niet mogelijk. In dat geval is vervangen de enige optie.

 • Krassen en beschadigingen

  Hoewel jouw kunststof kozijnen hun kwaliteit behouden, kunnen er na verloop van tijd scheuren, deuken en krassen ontstaan. Gelukkig is kunststofkozijnreparatie bij de meeste beschadigingen mogelijk. Dit is afhankelijk van de afwerking en de kleur van de onderlaag. Zelf kunststof kozijnen repareren raden we in veel gevallen af, maar het is mogelijk om kleine krasjes zelf te behandelen. Bijvoorbeeld met een slijp- en polijstset.

 • Hang- en sluitwerk

  Onderhoud, reparatie en vervanging van hang- en sluitwerk door een gelijkwaardig systeem is mogelijk als de onderdelen leverbaar zijn. Dit vraag je eenvoudig na bij de vakhandel.

 • Verouderde/moderne systemen

  Verouderde systemen zijn meestal beperkt leverbaar. Ongeveer vijf jaar nadat het systeem uit de markt is genomen, zijn er geen vervangende onderdelen meer leverbaar. Denk bijvoorbeeld aan profielen en glaslatten. Moderne systemen zijn vervangbaar zolang de serie loopt.

 • Isolatiewaarde

  In bestaande profielsystemen is de isolatiewaarde niet te wijzigen. Hierbij gaat het om zowel de thermische als geluidsisolatie.

 • Beglazing

  De beglazing is vervangbaar door glas van dezelfde dikte of door dikker glas, mits het systeem dit toelaat. Trippelglas is niet bij alle systemen mogelijk.

 • Rubbers en dichtingen

  De meeste EPDM-dichtingen zijn vervangbaar door EPDM/TPE hetzelfde type of door een reparatiedichting. Zachte PVC-dichtingen zijn mee geëxtrudeerd aan het profiel en/of de glaslat en zijn meestal niet los van het profielsysteem te vervangen. De oplossing? Laat bijvoorbeeld de glasdichting vervangen.

Kunststofkozijnenreparatie uitbesteden?

Aan de hand van bovenstaande factoren bepaal je of kunststofkozijnreparatie of vervanging de beste optie is. Is er sprake van krasjes of lichte schaafkrassen? Dan kun je zelf kunststof kozijnen repareren met verschillende soorten kitten die je koopt bij de bouwmarkt. Voor alle andere reparaties of het vervangen van je kozijnen schakel je één van de kunststofkozijnenleveranciers in met het VKG Keurmerk. Hiermee profiteer je van kwaliteit, heldere afspraken en expertise. Bovendien zorgt een specialist altijd voor het mooiste resultaat.