Heb je vragen? Mail ons op info@vkgkeurmerk.nl
Menu

Het project werd ontwikkeld in zogenoemd Collectief Particulier Opdrachtgeverschap. Dit betekent dat de toekomstige bewoners gezamenlijk de uiteindelijke zeggenschap hadden over de te realiseren appartementen.

‘Super gaaf project’

Een opzet als deze maakt de projectontwikkeling en architectuur complex en uitdagend, maar ook, in de woorden van ontwikkelaar Niels van Doorn van MijnwoonID, “supergaaf”.

“Het was van meet af aan de bedoeling om de bewoners intensief te betrekken bij het ontwerp en de inrichting, maar hen tevens zoveel mogelijk rompslomp te besparen’, vertelt Van Doorn. ‘Zo veel mensen, zo veel meningen natuurlijk, maar er was bij alle betrokkenen direct overeenstemming over de belangrijkste eisen. Men wilde een stadse loft-uitstraling, stoer, robuust en gevarieerd, passend tussen de eengezinswoningen, interessant voor verschillende doelgroepen. Men wilde hoge ruimtes met veel licht. En de bewoners stelden hoge eisen aan de kwaliteit, uitstraling en onderhoudsvriendelijkheid van de materialen. En o ja, het mocht niet te veel kosten…”

Unieke uitstraling

Architectonisch werd dit alles vertaald in een bouwvolume dat oogt als acht aansluitende herenhuizen van drie verdiepingen, elk met een eigen uitstraling door variatie in kleur, steen en metselverband. De meeste van de herenhuizen bevatten zes modules, twee per verdieping, die horizontaal en verticaal verbonden konden worden, zodat appartementen van verschillende vormen en groottes ontstonden. Uiteindelijk werden zo negentien appartementen gerealiseerd.

Met het oog op de loft-uitstraling kregen de appartementen extra hoge ruimtes, met raampartijen die lopen van vloer tot plafond. “De strakke opgaande lijnen van de ramen zorgen voor eenheid en harmonie in de gevels,” vertelt Arthur Nuss van Global Architects, die tekende voor het ontwerp. “Alle kozijnen zijn maar liefst 2,6 meter hoog. We hebben gekozen voor een Hollands verdiept profiel met een houtnerf en rechte verbindingen. Niet van hout te onderscheiden, met die warme, degelijke uitstraling die zo goed past bij het urban loft-karakter van het totaal. En natuurlijk zeer onderhoudsvriendelijk!”

Slanke hoge ramen

De extra hoge ramen werden mogelijk door toepassing van kunststof kozijnen, vertelt ontwikkelaar Niels van Doorn. “Natuurlijk kun je ook met hout heel hoge kozijnen realiseren, maar niet zo slank. Elk materiaal heeft nu eenmaal zijn eigen technische eigenschappen. Hout werkt bovendien, en vergt veel meer onderhoud. Voeg daarbij dat de totale exploitatiekosten van kunststof kozijnen in vergelijking met hout en aluminium veel lager liggen. Een belangrijk aspect, vooral omdat dit project van start ging toen de crisis nog volop gaande was en het vooral voor starters moeilijk was om hun financiering rond te krijgen.”

Trots op het oordeel van vakbroeders

De toepassing van kozijnen met Hollands verdiept profiel in de kleuren wit en antraciet in gevels van verschillende typen metselwerk, geven het project een unieke identiteit en een fraai architectonisch aanzien. ‘Een toonbeeld van de mogelijkheden van het toepassen van kunststof kozijnen,’ volgens de jury van de VKG Architectuurprijs.

Architect Arthur Nuss is blij met zijn prijs. “Het zijn toch bijzonder gerenommeerde architecten en bouwkundigen die in de jury zaten. Vakbroeders die een oordeel geven over je werk. We zijn er trots op!”

Overleg Niels van Doorn en Arthur Nuss

Specificaties van producten en leveranciers

Opdrachtgever:
CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap)
Architect:
Arthur Nuss, Global Architects Architectenbureau bNA, Den Haag
Ontwikkelaar:
Niels van Doorn, MijnwoonID
Aannemer:
Bot Bouw Initiatief, Heerhugowaard
VKG-leverancier:
Schipper Kozijnen, Opmeer
Oplevering:
2017
Door de keuze voor kunststof konden
de kozijnen extra hoog en slank worden uitgevoerd
De aanschaf- en onderhoudskosten van kunststof kozijnen bedragen
gemiddeld € 29,38 per m2 gedurende de totale levensduur, tegenover € 46,24 per m2 voor houten kozijnen