Heb je vragen? Mail ons op info@vkgkeurmerk.nl
Menu

Het raam en de entree vormen de verbinding tussen een gebouw en de buitenwereld. Kozijnen laten een duidelijke handtekening achter in de architectuur. Net als de hele bouwkolom zet de kunststofkozijnenbranche sterk in op duurzame innovatie. De esthetische waarde van kunststof kozijnen wordt hier vanzelfsprekend in meegenomen. De VKG Architectuurprijs zet duurzame innovatie in de schijnwerpers.

Inspireren

Met de VKG Architectuurprijs willen we lof uiten aan projecten die het verdienen. Anderzijds willen we architecten, projectontwikkelaars, aannemers, gemeentes, woningcoöperaties en andere spelers in de bouw inspireren. De nieuwe generatie kunststof kozijnen staat voor mooie mogelijkheden en duurzame innovatie, onder andere door een al jaren functionerend recyclesysteem.

Vakjury

De VKG Architectuurprijs kent twee categorieën: Nieuwbouw en Renovatie, bij beide is duurzaamheid een randvoorwaarde.

De jury bestaat uit vakmensen uit de bouwwereld en het duurzaamheidslandschap. Oud-winnaars Arthur Nuss (Global Architects) en Arno Kolen (van den hout & kolen architecten) selecteren en beoordelen samen met duurzaamheidexpert Mantijn van Leeuwen (Nibe) en directeur VKG Albert Zegelaar de genomineerde projecten.

Architecten met lef

De kwaliteit van de inzendingen was hoog, toch is de jury tot een unanieme beslissing gekomen wat betreft de zes kanshebbers. Deze zijn alle zowel sterk architectonisch als gericht op duurzaamheid. De genomineerden zijn architecten met lef. Vakmensen die vooruitdenken en de veelzijdigheid en duurzaamheid van kunststof kozijnen hebben gebruikt in hun ontwerpen, in nieuwbouw of in renovatie en herbestemming. Precies wat nu nodig is op weg naar de circulaire bouweconomie.

De genomineerden, in willekeurige volgorde

  • Nieuwbouw – Nieuw Trebol, Harlingen

Penta Architecten met kozijnen van Europrovyl in opdracht van Lont.

Afgeleid van de oude Trebol is het nieuwgebouwde Trebol een appartementencomplex met veel kenmerken van architectuur uit begin 20e eeuw. Bijzonder, maar treffend, hoe er gebruik is gemaakt van kunststof, zoals met gebogen en teruggelegde kozijnen. Innovatief en toekomstbestendig is het gebruik van het cascoready kozijnconcept.

  • Nieuwbouw – Veldhuis, Apeldoorn

Hevofame met kozijnen van Transcarbo in opdracht van Trebbe.

In nauw overleg met de stichting van de eindgebruikers is het woonzorggebouw Veldhuis tot stand gekomen. Zorg, connectie met het groen en sociale verbinding zijn belangrijke elementen. Het gebouw is duurzaam ontworpen en uitgevoerd volgens de principes van Passief Bouwen. De kunststof kozijnen leveren hierin een belangrijke bijdrage. Met alle sociale, duurzame en medische uitdagingen is het een sterk stedenbouwkundig gebouw geworden.

  • Nieuwbouw – De Eenhoorn, Amsterdam

Heren5 met kozijnen van Transcarbo in opdracht van Ymere.

Aangejaagd door onderzoek zijn in De Eenhoorn compacte sociale huurwoningen voor meerdere generaties samengevoegd. De winst zit hem in het delen van gemeenschappelijke ruimtes voor klussen, wassen en bijeenkomen en vieren. Door onder andere sterk isolerende raam- en kozijnpartijen, zonnepanelen en warmtepompen is het pand energieneutraal. Met als extra aandachtpunt en een stukje bewustwording de glazen pui aan de straatzijde die zicht geeft op het energiesysteem.

  • Renovatie – Wheermolen, Purmerend

DOOR Architecten en Schipper kozijnen in opdracht van Hemubo.

In het kader van wonen, infrastructuur en groen is een galerijflat met 137 sociale huurwoningen vernieuwd. Naast de renovatie zijn op de begane grond 24 garageboxen omgebouwd tot 16 woningen. Bij de bouw in de jaren tachtig leverde Schipper kunststof kozijnen. De nieuwe kozijnen, een noviteit, zijn wederom door Schipper geleverd en gemaakt van profielen die uit 100% gerecycled kunststof bestaan.

  • Renovatie – Vredeskerk, Tilburg

Bedaux de Brouwer met kozijnen van ALKU in opdracht van Hilva Vastgoed.

Zoals veel kerken heeft de Vredeskerk een woonbestemming gekregen. Dit vroeg om meer daglicht en onder het mom van ‘de kracht van het laten staan’ is er ruimte gemaakt voor meer vensters met behoud van het tijdloze karakter van het gebouw. Het is een subtiele toevoeging geworden, met eerbied voor wat er al was en moderne eisen rondom duurzaamheid, isolatie en lichtinval voor woonruimte.

  • Renovatie – villa, Velsen-Zuid

Van Schie Architecten met kozijnen van Select Windows, particuliere opdrachtgever.

Een hele fraaie opwaardering van een villa uit de jaren vijftig. Deze is levensloopbestendig en duurzaam gemaakt, onder andere door toepassing van hoogwaardige kunststof kozijnen. Mooi hoe de renovatie ook de esthetiek naar een hoger niveau heeft getild door het gebruik van subtiele kleurschakeringen en detaillering.

De prijsuitreiking

Op donderdag 7 december reikt de jury de VKG Architectuurprijzen uit tijdens het seminar `Circulair ontwerpen´ in de Metaal Kathedraal in Utrecht. In deze werkplaats voor het dagelijks circulair leven worden oplossingen voor klimaatveranderingen in de lokale leefomgeving bereikbaar. De missie van  deze dag: deelnemers meer dan alleen nieuwe inzichten, kennis en netwerken meegeven.

De prijsuitreiking is het slot van dit gezamenlijke seminar, georganiseerd door VKG Keurmerk en Stedebouw & Architectuur.

Stedebouw & Architectuur

Al ruim 30 jaar is Stedebouw & Architectuur hét platform voor architecten, stedenbouwkundigen, projectontwikkelaars, woningbouwcorporaties, ontwerpers, bouwers en voorschrijvers. Het merk onderscheidt zich door het signaleren van trends en ontwikkelingen in het vakgebied. Ruimte voor innovatie is het motto. Ze volgen niet, ze lopen voorop. Deze gedeelde visie vormt de basis van de samenwerking als contentpartner voor de VKG Architectuurprijs.

De prijsuitreiking wil ik niet missen

Nodig mij uit voor de prijsuitreiking in december.

Naam(Vereist)
E-mailadres(Vereist)
De contactgegevens worden gebruikt om je uit te nodigen voor de prijsuitreiking en je op de hoogte te houden over de VKG Architectuurprijs.

Winaars vorige editie

De 12e editie van de VKG architectuurprijzen, in 2018, werd gewonnen door projecten Zuringhof, Urban Lofts en De Leyhoeve. In de categorie Renovatie viel Zuringhof van De Vierde Toren in samenwerking met TBV Wonen en Driessen Kunststof in de prijzen. En in de categorie nieuwbouw pakte Urban Lofts door Global Architects in samenwerking met Bot Bouw en Schipper Kozijnen de prijs. Marquart Architecten ging er samen met Roozen van Hoppe en Raamfabrikant Op ’t Hoog vandoor met de Publieksprijs voor het project Woonlandschap de Leyhoeve.
De jury loofde de winnende bouwprojecten om de innovatieve en architectonische wijze van verwerking van kunststof kozijnen waarmee de talrijke mogelijkheden van kunststof kozijnen volledig getoond worden.