Heb je vragen? Mail ons op info@vkgkeurmerk.nl
Menu

De winnaars zijn…

Winnaar Categorie Renovatie: Wheermolen Rudolf Garrelstraat van DOOR Architecten 

Wheermolen Rudolf Garrelstraat van DOOR Architecten in Purmerend is gerenoveerd in opdracht van Hemubo, met profielen van Kömmerling en kozijnen van Schipper kozijnen. 

Dergelijke galerijflats staan door heel Nederland en zijn daarmee een uitdaging voor de bouwwereld, want er moeten nog vele gerenoveerd worden. Het zijn herkenbare gebouwen en de prijswinnaar is heel zorgvuldig omgegaan met de opdracht. Dit is een heel goed voorbeeld voor hoe renovatie esthetisch én duurzaam kan. Profielen die uit 100% gerecycled kunststof bestaan mogen de maatstaaf worden. De juryleden zijn tevens zeer te spreken over de kleurkeuzes en de verwerking van de kozijnen. Daarnaast kreeg het project ook punten voor de verbeterde leefbaarheid. Op de begane grond zijn de garageboxen verbouwd tot appartementen met een klein voortuintje. Dit geeft meer sociale controle en is een inventieve oplossing die inspireert. 

Winnaar Categorie Nieuwbouw: De Eenhoorn van architectenbureau Heren 5 

De Eenhoorn van architectenbureau Heren 5 in Amsterdam is gebouwd in opdracht van Ymere. Er zijn profielen van Gealan en kozijnen van Transcarbo gebruikt. 

Kenmerkend voor dit gebouw is de sterke stedenbouwkundige taal die toch een duidelijke woonfunctie uitstraalt. De toepassing van de kozijnen verdient een schoonheidsprijs, of in dit geval een architectuurprijs. Het kozijn is smaakvol toegepast als totale geveldetaillering. Het is als vanzelfsprekend in het metselwerk opgenomen. Én met juiste kleurstellingen. Hier is ook nog eens gekozen om de kleuren van de kozijnen door te zetten in de balustrades. Bij dit soort gebouwen gebeurt al veel, daarom is het goed om een monotone kleurstelling te gebruiken.  

Het project krijgt pluspunten voor de sociale cohesie: woningen voor verschillende generaties, de gedeelde algemene ruimtes tegenover relatief kleine woningen. In de woonopgaven die er zijn is dit in mooi passend concept, inspiratie voor de gehele bouwwereld. 

De VKG Architectuurprijs zet de standaard voor duurzame bouwprojecten met kunststof kozijnen als integraal onderdeel van de architectuur van vandaag én morgen. Onder de inzendingen waren vele projecten die enthousiaste reacties van de jury opleverden. Deze jury met oud-winnaars en architecten Arthur Nuss (Global Architects) en Arno Kolen (van den hout & kolen architecten) en duurzaamheidexpert Mantijn van Leeuwen (Nibe), ondersteund door kunststofkozijnenexpert en directeur VKG Albert Zegelaar, heeft in beide categorieën ook een tweede en derde plek vergeven. 

Renovatie

  1. Voormalige Vredekerk, Tilburg
  2. Villa Velsen-Zuid

 Nieuwbouw

  1. Nieuw Trebol, Harlingen
  2. Klein Geluk Veldhuis, Apeldoorn