Heb je vragen? Mail ons op info@vkgkeurmerk.nl
Menu

Recycling

De kunststof kozijnen die het VKG Keurmerk voeren bestaan nu al uit zo’n 21% gerecycled materiaal en we werken aan verbetering. Waar we ons ook hard voor maken is de recycling van de gebruikte kozijnen. Deze kunnen worden ingeleverd bij een verzamelpunt (of bij grotere projecten kan een container op het bouwterrein geplaatst worden) en worden verwerkt tot een schone PVC-korrel. Vandaag de dag worden maar liefst 75% van de gebruikte kunststof kozijnen gerecycled en we streven naar 100%. Overigens gaan kunststof kozijnen 50 tot 75 jaar mee, dat is dus al heel duurzaam an sich.

Isolatie

Een kunststof kozijn heeft over het algemeen een lage U-waarde en dat is positief. Deze wordt gerealiseerd doordat het kozijn is voorzien van isolatiekamers die afgedicht zijn. De U-waarde wordt lager naarmate er meer isolatiekamers zijn. Naast de U-waarde speelt ook de dichting een belangrijke rol. Waar raamvleugel en raamkader van kunststof profielen samenkomen, worden ze op drie plaatsen gedicht. De buitendichting doet als eerste zijn werk en houdt neerslag en kou buiten. De middendichting zorgt voor water- en windkering en tot slot zorgt de binnendichting voor geluidsisolatie. Dit alles zorgt voor een prettig binnenklimaat, zowel bij kou als bij warmte buiten, en natuurlijk voor een lager energieverbruik.

Onderhoud

Het onderhoud van houten kozijnen is belastend voor het milieu. De verf en verfmaterialen die gebruikt worden leveren een negatieve bijdrage. Kunststof kozijnen hebben slechts af en toe een schoonmaakbeurt nodig, gewoon met allesreiniger en een zacht doekje.

Keten

Als je het hebt over duurzaamheid, kijk je niet alleen naar het eindproduct, maar naar alle stappen in de keten. Samen met partners en leden van VKG Keurmerk brengen we de dialoog op gang; kritisch kijken naar je eigen processen en toeleveranciers is belangrijk. Zo hebben we al partners die zorgen dat de kozijnen per elektrische vrachtwagen worden overgebracht van fabriek naar leverancier. Alle stappen helpen en laten we elkaar vooral inspireren en scherp houden.

Vragen of ideeën over duurzaamheid

VKG Keurmerk is een lerende organisatie. Groei zit hem ook in ontwikkeling ten behoeve van het milieu. Wij leren graag van mensen in het werkveld, van architecten, projectontwikkelaars, aannemers,…

We nodigen jullie dan ook van harte uit om ons te informeren, uit te dagen en te bevragen. Neem contact met ons op en dan werken we graag samen aan duurzame innovatie.