Heb je vragen? Mail ons op info@vkgkeurmerk.nl
Menu

VKG Keurmerk is onderdeel van de Circulaire Geveleconomie en al flink op weg. Het ruim twintig jaar oude VKG Recyclesysteem recyclet al zo’n 75% van de oude kozijnen waardoor de nieuwe generatie kunststof kozijnen gemiddeld 25% gerecycled materiaal bevatten. Misschien wist je nog niet dat een kunststof kozijn tot wel tien keer gerecycled kan worden? Dit gegeven in combinatie met de levensduur van een kunststof kozijn van 50 tot 75 jaar, geeft een levenscyclus van 500 tot 750 jaar voor de pvc-korrel!

Grondstof voor nieuwe generatie

Een belangrijk duurzaamheidsaspect van kunststof kozijnen is dat zij eenvoudig gerecycled kunnen worden. Na uitbouw, inzameling en transport worden oude kunststof kozijnen verkleind en vermalen tot kleine stukjes. De aanwezige grondstoffen pvc, staal en rubber worden via een volautomatisch procedé gescheiden. Na een proces van schoonmaak en kleurscheiding wordt het pvc verwarmd en geëxtrudeerd tot PVC-korrels. Deze korrels dienen dan weer als grondstof voor de nieuwe generatie kunststof kozijnen.

Circulaire Geveleconomie

In de Circulaire Geveleconomie, een samenwerking van de branchevereniging van VKG (Vereniging Kunststof Gevelelementenindustrie) en vier andere brancheorganisaties in de gevelbouw: de Vereniging Metalen Ramen en Gevelbranche (VMRG), Nederlandse Branchevereniging voor de Timmerindustrie (NBvT), Bouwend Nederland Vakgroep Glas en Algemene Branchevereniging Hang- en Sluitwerk (VHS) werken we samen aan het maken van de transitie naar een circulaire geveleconomie, waarbij we als producenten gezamenlijk de verantwoordelijkheid nemen.

Lees het volledige artikel op Gevelbouw.