Heb je vragen? Mail ons op info@vkgkeurmerk.nl
Menu

Als brancheorganisatie stimuleren we het hergebruik van kunststof kozijnen en het recyclen van gebruikte kozijnen. Oude kunststof kozijnen leveren waardevolle grondstoffen op voor de productie van nieuwe kozijnen. Het VKG Recyclesysteem verwerkt nu ongeveer 75% van alle oude kunststof kozijnen. Natuurlijk streven we ernaar om hier 100% van te maken!

De waarde van een oud kozijn

Oude kunststof kozijnen bevatten hoogwaardige materialen, zoals metaal, rubber en PVC. Binnen het huidige recycleproces wordt het kunststof fijngemaakt tot een schone PVC-korrel; de basis voor nieuwe kozijnen. Het mooiste van dit proces, is dat het tot wel tien keer herhaald kan worden. Dat betekent dat een kunststof kozijn heel veel levens kan leiden en dus een milieubewuste keuze is. We streven naar een monostroom, zodat de samenstelling van de grondstof van hoge kwaliteit blijft. Kozijnen worden dus na recycling weer kozijnen.

Circulair bouwen

Circulariteit is een systeem van een gesloten kringloop, waarin producten, onderdelen en grondstoffen opnieuw gebruikt worden. Er wordt gestreefd naar minimale waardevermindering van de materialen en geen schadelijke emissies naar lucht, water en bodem. Binnen de bouw wordt dit principe steeds meer toegepast. Circulair bouwen is de toekomst in een wereld waarin grondstoffen steeds kostbaarder worden.

VKG Recyclesysteem

Ons recyclesysteem werkt heel simpel: je geeft oude kunststof kozijnen een tweede leven. Dit is een eenvoudige manier om bij te dragen aan een wereld waarin bewustere keuzes leiden tot een gezondere balans tussen consumeren en natuur. Op verschillende plekken in Nederland zijn VKG-kozijninzamelpunten. Neem contact op met VKG voor het punt bij jou in de buurt. Het is ook een mogelijkheid om de kozijnen, zonder glas, in te leveren bij een kozijnenfabrikant die VKG-lid is. Neem wel eerst even contact op met de fabrikant.

Ben je bezig met een heel groot bouwproject, dan kan een van onze recyclingpartners een container op de bouwplaats leveren.  Op onze website vind je een overzicht van de recyclepartners van VKG.

Denk je met ons mee?

We nodigen iedereen uit om mee te denken over recycling en in het bijzonder over circulariteit. Niet alleen leden en partners zijn ons klankbord, iedereen die werkzaam is in of verbonden aan de bouwwereld is van harte welkom.

isolerende kozijnen