Menu

Waar begin je met verduurzaming?

Er zijn vele mogelijkheden als het gaat om de verduurzaming van je woning, zoals zonnepanelen, warmtepompen en isolatie. Het aanbrengen van isolatie is relatief goedkoop en eenvoudig. Zo blijkt uit onderzoek van Milieucentraal dat spouwmuurisolatie een terugverdientijd heeft van iets meer dan 3 jaar, dakisolatie 7 jaar en isolerend glas ongeveer 10 jaar.  

Isolerende maatregelen dragen in hoge mate bij aan de verduurzaming van je huis. Het brengt het energieverbuik terug en het verhoogt de waarde van je huis. Daarnaast verhoogt isoleren het wooncomfort, het zorgt voor minder vocht, tocht en geluidsoverlast. In combinatie met goede ventilatie verbetert isolatie het binnenklimaat en dat is niet alleen comfortabel, maar ook gezonder. 

Er zijn verschillende isolatiemogelijkheden: 

  • Dakisolatie
  • Vloer- en bodemisolatie
  • Muurisolatie
  • Isolerend glas en kozijnen

Waarom wil jij je woning verduurzamen?

Er zijn meerder redenen om je woning te verduurzamen: de energiebesparing, de toename van het wooncomfort en de waardevermeerdering van het huis. In zijn algemeen is het samen te vatten tot twee grote drijfveren, die zich per persoon weer verschillend verhouden: het milieu en kostenbesparing.  

We schreven in een eerder artikel al dat beide motivaties zorgen voor gedragsverandering bij consumenten en bedrijven. Klimaatveranderingen vragen om aanpassingen, in en om het huis. Warmere en nattere zomers zorgen voor nieuwe uitdagingen, je wilt hierop anticiperen. Waar veel duurzaamheidsaanpassingen zijn gericht op het beperken van energieverbruik (met fossiele brandstoffen), zijn sommige aanpassingen ook geschikt om de woning aan te passen aan de klimaatopwarming. Zo zorgt dakisolatie en muurisolatie, samen met duurzame kozijnen met isolerend glas, dat de warmte beter buiten blijft op de hete dagen. Iets dat helaas geen overbodige luxe meer te noemen is. 

Duurzame kozijnen

Kies je voor duurzaamheid, dan kies je voor kunststof kozijnen. Wanneer je voor goede kwaliteit kiest, bieden kunststof kozijnen de hoogste isolatiewaarde. Hiermee ben je verzekerd van een prettig binnenklimaat in alle seizoenen. En in de koudere maanden vermindert het energieverbruik. Als je kiest voor een duurzamere woning dan zijn er nog drie grote voordelen aan kunststof: de levensduur, de recyclemogelijkheden en het minimale onderhoud (een doekje met een eenvoudig sopje volstaat).  

Kozijnen die het VKG Keurmerk dragen, voldoen aan hoge kwaliteitsstandaarden, waaronder duurzaamheid. Dit is terug te zien in de gehele keten en het is een belangrijke focus voor het VKG Keurmerk.  

Zijn er subsidies voor de verduurzaming van jouw huis?

Lokale en centrale overheid zien het belang van de maatregelen en stimuleren deze met subsidies en voordelige (en betrouwbare) leningen. Landelijke subsidies worden vaak toegekend voor een combinatie van minimaal twee maatregelen. Wat er lokaal geregeld is, is per gemeente anders. Goed om eens te bekijken hoe jouw woonplaats de verduurzaming van jouw woning stimuleert.

isolerende kozijnen