Menu

Bij het verduurzamen van een woning wordt er vaak eerst gekeken naar isolatie. Zo blijft de warmte goed bewaard in huis, wat zorgt voor een mooie verlaging van de energierekening. Er zijn verschillende isolatie mogelijkheden:

  • Dakisolatie
  • Vloer- en bodemisolatie
  • Muurisolatie
  • Isolerend glas en kozijnen

Isoleren

Het aanbrengen van isolatie is relatief goedkoop en eenvoudig. Zo blijkt uit onderzoek van Milieucentraal dat spouwmuurisolatie een terugverdientijd heeft van iets meer dan 3 jaar, dakisolatie 7 jaar en isolerend glas ongeveer 10 jaar.

Het is daarnaast niet alleen een slimme manier om stookkosten te besparen, isolatie verhoogt ook het wooncomfort. Zo zorgt isolatie voor bijvoorbeeld minder vocht en geluidsoverlast in huis. Vergeet bij isoleren niet dat ventileren ook een belangrijk onderdeel is van een duurzaam binnenklimaat.

Duurzame kozijnen

Als specialist op het gebied van kunststof kozijnen vertellen we u graag wat meer over de duurzaamheid van kunststof kozijnen. De meest duurzame oplossing is kunststof kozijnen in combinatie met HR++ of triple glas. Allereerst hebben kunststof kozijnen een betere isolatiewaarde dan houten- of aluminium kozijnen. Daarnaast is de keuze voor het soort glas belangrijk. De meeste huizen zijn standaard voorzien van dubbel glas. Bij het verduurzamen van je woning moet u kijken naar de verschillende varianten van isolerende beglazing. Hoog-Rendements drievoudig isolatieglas, ook wel ‘triple glas’ genoemd, heeft een betere isolerende werking dan Hoog-Rendements isolerend dubbelglas (HR++). Ook zorgt dit voor tot wel 5x betere warmte-isolatie dan gewoon isolerend glas. De keuze voor het glas hangt ook af van andere kenmerken van de woning. Laat je hierin informeren door een kundige leverancier.

Wist je dat de overheid het gebruik van duurzame kozijnen en isolerend glas  stimuleert? Lees in onze blog ‘Subsidie voor kunststof kozijnen’ meer over deze regeling.

Energie opwekken

Een andere populaire duurzame keuze is het installeren van zonnepanelen om zelf energie op te wekken. En zelfs in Nederland waar de zon niet elke dag schijnt is dit een slimme keuze, ook op bewolkte dagen zetten de panelen nog gewoon daglicht om in energie. Het is aan te raden om te kijken naar het stroomverbruik en op basis daarvan het aantal benodigde zonnepanelen te berekenen. Zonnepanelen hebben ongeveer een terugverdientijd van 10 jaar.

Verwarmen

Langzaam gaan we in Nederland van het gas af en maken we de overstap naar warmtepompen om huizen te verwarmen. Zo mogen nieuwbouwwoningen al niet meer aangesloten worden op het gasnet en ook voor bestaande woningen is het een investering voor de toekomst. Een belangrijke voorwaarde: je woning moet al wel goed geïsoleerd zijn.

Wil je meer weten over de mogelijkheden van kunststof kozijnen om je woning te verduurzamen? Een VKG Keurmerkleverancier kan je hierin adviseren.

SEEH-regeling

Momenteel is de regeling Subsidie energieopwekking eigen woning (SEEH-regeling) die gericht is op isolatie verruimd. De Overheid stimuleert daarmee huiseigenaren om het verduurzamen van hun woning niet uit te stellen. In plaats van 20% van de kosten wordt van 1 juni tot en met 31 december 2020 30% van de kosten vergoed. Lees hier meer over de SEEH-regeling op de website van de rijksoverheid.

isolerende kozijnen