Menu

Samen wonen

De oude villa voldeed niet meer aan de eisen, modernisering was gewenst. De mooie, groene ligging was een belangrijke reden voor Kees van der Vlugt en zijn vrouw om te blijven en te verbouwen. Daarnaast kon de villa meteen uitgebouwd worden en zo geschikt worden gemaakt voor meerdere generaties. De eigenaars wonen nu op de eerste verdieping en op de begane grond woont hun zoon, met zijn gezin. Om zeker te weten dat ze nog lang van hun gerenoveerde villa kunnen genieten is er ook een lift geplaatst en een aanbouw gerealiseerd met ruimte voor een inwonende verpleegkundige of verzorger.

 

Duurzame investering

Een huis bouwen of verbouwen met duurzame materialen en systemen is een goede investering. Wanneer je het zo groot aanpakt als Kees, dan is er ook eerst een hele investering nodig om alles op een rij te zetten, een tijdsinvestering. De vele duurzaamheidsmaatregelen komen in aanmerking voor ISDE-subsidie, het speelveld is echter soms wat onoverzichtelijk. Sommige subsidies moet je vooraf aanvragen, andere juist achteraf. Sommige subsidies zijn enkel tijdens een bepaalde periode beschikbaar en van elk artikel moet je de juiste code opzoeken. Het is fijn als installateurs en leveranciers zelf ook goed op de hoogte zijn en zo mee kunnen denken.

Kennis van zaken

Kees was voorheen eigenaar van een installatiebedrijf voor zonwering, kunststof kozijnen, ramen, deuren en schuifpuien. Het is handig als je thuis bent in de bouwwereld, je weet welke mogelijkheden er zijn en waar je op moet letten. Zo was Kees goed op de hoogte van de voordelen van kunststof kozijnen. Tijdens de renovatie zijn de Energie Kozijnen van Select Windows geplaatst en voorzien van tripleglas. Vanwege zijn ervaring met kunststof kozijnen had Kees ook een duidelijk idee bij zonwering. Er is gekozen voor screens van de firma Duco uit België. Deze zijn tegelijk met het isolatiemateriaal aangebracht, zodat ze geïntegreerd zijn in de gevel. Dit soort keuzes maken de renovatie zeer esthetisch. Daarnaast is natuurlijk rekening gehouden met het gebruiksgemak: door middel van een sensor gaan de screens bij zonnig weer automatisch naar beneden. De sensor reageert ook op stevige wind, dan gaan de screens omhoog, zodat ze niet beschadigen.

Een gewaardeerd resultaat

Al met al is de villa 2,5 keer zo groot geworden, maar het is dan nu ook woonruimte voor 2 gezinnen. Er is gekozen voor duurzaamheidsaanpassingen die flink voorbij de vereisten gaan. De woning(en) wordt verwarmd door middel van een warmtebron in de bodem en is helemaal van het gas af. Het regenwater wordt opgevangen voor hergebruik en voor de elektra zijn er 46 zonnepanelen op het dak geplaatst. De technische installaties, zoals de warmtepomp, het wtw-systeem, een boilervat voor warm tapwater en een watervat voor de verwarming, zijn geplaatst in een ondergrondse betonnen ruimte, die tevens dienstdoet als fundering voor de aanbouw.

Architectuurprijs

De duurzame functies en de smaakvolle keuzes maken het een hele fraaie opwaardering. Daarom is de villa een van de winnaars van de VKG Architectuurpijs. De jury van architecten en een duurzaamheidsexpert is zeer gecharmeerd van de subtiele tinten. Het feit dat ze genuanceerder zijn dan het veel gekozen zwart-witcontrast geeft het een luxe uitstraling. Ook de detaillering is prachtig uitgevoerd. Dergelijke renovaties zijn een prachtig voorbeeld van hoe je duurzaamheid, functie en esthetische uitvoering kan verbinden.