Heb je vragen? Mail ons op info@vkgkeurmerk.nl
Menu

Ervaren vakmensen uit de architectuur en het duurzaamheidslandschap vormen de jury. Een combinatie die naadloos aansluit bij de doelstelling van de VKG Architectuurprijs, waarbij esthetiek en vakmanschap hand-in-hand gaan met duurzame innovatie. De jury bestaat uit oud-winnaars Arthur Nuss (Global Architects) en Arno Kolen (Van Den Hout & Kolen), duurzaamheidexpert Mantijn van Leeuwen (Nibe) en directeur VKG Albert Zegelaar.

Architecten met lef

De kwaliteit van de inzendingen is hoog, toch is de jury tot een unanieme beslissing gekomen wat betreft de zes kanshebbers. De genomineerden zijn architecten met lef. Vakmensen die vooruitdenken en de veelzijdigheid en duurzaamheid van kunststof kozijnen hebben gebruikt in hun ontwerpen, in nieuwbouw of in renovatie en herbestemming. Deze zijn alle zowel sterk architectonisch als gericht op duurzaamheid. Precies wat nu nodig is op weg naar de circulaire bouweconomie.

Penta Architecten met profielen van Kömmerling en kozijnen van Europrovyl in opdracht van Lont.

Afgeleid van de oude Trebol is het nieuwgebouwde Trebol een appartementencomplex met veel kenmerken van architectuur uit begin 20e eeuw. Bijzonder, maar treffend, hoe er gebruik is gemaakt van kunststof, zoals met gebogen en teruggelegde kozijnen. Innovatief en toekomstbestendig is het gebruik van het cascoready kozijnconcept.

Hevofame met profielen van Gealan en kozijnen van Transcarbo in opdracht van Trebbe.

In nauw overleg met de stichting van de eindgebruikers is het woonzorggebouw Veldhuis tot stand gekomen. Zorg, connectie met het groen en sociale verbinding zijn belangrijke elementen. Het gebouw is duurzaam ontworpen en uitgevoerd volgens de principes van Passief Bouwen. De kunststof kozijnen leveren hierin een belangrijke bijdrage. Met alle sociale, duurzame en medische uitdagingen is het een sterk stedenbouwkundig gebouw geworden.

Heren5 met profielen van Gealan en kozijnen van Transcarbo in opdracht van Ymere.

Aangejaagd door onderzoek zijn in De Eenhoorn compacte sociale huurwoningen voor meerdere generaties samengevoegd. De winst zit hem in het delen van gemeenschappelijke ruimtes voor klussen, wassen en bijeenkomen en vieren. Door onder andere sterk isolerende raam- en kozijnpartijen, zonnepanelen en warmtepompen is het pand energieneutraal. Met als extra aandachtpunt en een stukje bewustwording de glazen pui aan de straatzijde die zicht geeft op het energiesysteem.

DOOR Architecten met profielen van Kömmerling en kozijnen van Schipper kozijnen in opdracht van Hemubo.

In het kader van wonen, infrastructuur en groen is een galerijflat met 137 sociale huurwoningen vernieuwd. Naast de renovatie zijn op de begane grond 24 garageboxen omgebouwd tot 16 woningen. Bij de bouw in de jaren tachtig leverde Schipper kunststof kozijnen. De nieuwe kozijnen, een noviteit, zijn wederom door Schipper geleverd en gemaakt van profielen die uit 100% gerecycled kunststof bestaan.

Bedaux de Brouwer met profielen van Gealan en kozijnen van ALKU in opdracht van Hilva Vastgoed.

Zoals veel kerken heeft de Vredeskerk een woonbestemming gekregen. Dit vroeg om meer daglicht en onder het mom van ‘de kracht van het laten staan’ is er ruimte gemaakt voor meer vensters met behoud van het tijdloze karakter van het gebouw. Het is een subtiele toevoeging geworden, met eerbied voor wat er al was en moderne eisen rondom duurzaamheid, isolatie en lichtinval voor woonruimte.

  • Renovatie – Villa, Velsen-Zuid

Van Schie Architecten met profielen van Schuco en kozijnen van Select Windows, particuliere opdrachtgever.

Een hele fraaie opwaardering van een villa uit de jaren vijftig. Deze is levensloopbestendig en duurzaam gemaakt, onder andere door toepassing van hoogwaardige kunststof kozijnen. Mooi hoe de renovatie ook de esthetiek naar een hoger niveau heeft getild door het gebruik van subtiele kleurschakeringen en detaillering.

 

Uitreiking awards

Op donderdag 7 december reikt de jury de VKG Architectuurprijzen uit tijdens het seminar `Circulair ontwerpen´ in de Metaal Kathedraal in Utrecht. In deze werkplaats voor het dagelijks circulair leven worden oplossingen voor klimaatveranderingen in de lokale leefomgeving bereikbaar. De missie van  deze dag: deelnemers meer dan alleen nieuwe inzichten, kennis en netwerken meegeven.

De prijsuitreiking is het slot van dit gezamenlijke seminar, georganiseerd door VKG Keurmerk en Stedebouw & Architectuur.

De awarduitreiking wil ik niet missen

Nodig mij uit voor de uitreiking van de awards op 7 december.

Naam(Vereist)
E-mailadres(Vereist)
De contactgegevens worden gebruikt om je uit te nodigen voor de prijsuitreiking en je op de hoogte te houden over de VKG Architectuurprijs.