Menu

Hoe je het dus ook bekijkt, wat de motivatie ook is, we kiezen met z’n allen steeds vaker voor duurzaamheid. Dat zit hem in de keuzes die we iedere dag weer maken, zoals de hoogte van de thermostaat, en in grotere keuzes: auto, zonnepanelen, nieuwe kozijnen, isolatie, vliegvakanties of niet…  In opdracht van het vakblad Binnenlands Bestuur heeft I&O Research onderzoek gedaan naar de keuzes die Nederlanders maken ten aanzien van duurzaamheid en daarin wordt deze tendens onderschreven.

De nieuwe betekenis van warmte

Hetzelfde onderzoek is eerder ook uitgevoerd, in 2019 en 2020. Als je de verschillende jaren naast elkaar legt zie je dat de Nederlandse bevolking op bijna alle onderzochte categorieën en factoren beter scoort, waarmee die duurzame gedragsverandering duidelijk aanwezig is. Eén van de onderzochte categorieën is wonen. Hierin zie je dat we vaker zonnepanelen hebben, het huis minder vaak met gas verwarmen en korter douchen. Er tegenover staat één factor die een negatieve toename kent, en dat mag geen verassing zijn na afgelopen zomer: de airconditioning.

We zijn in ons land normaal gesproken gericht op het warmhouden van onze woningen. De klimaatstijging vraagt echter om een nieuw perspectief, dat geldt voor bewoners en voor de bouwwereld. We zien inmiddels dat de té goed geïsoleerde nieuwbouwwoningen voor een serieus probleem zorgen. Hogere binnentemperaturen leiden tot ongemak, overlast en gezondheidsrisico’s. Waar airconditioning een goede oplossing is voor de korte termijn, draagt het op langere termijn vooral bij aan het probleem. Het is vervuilende technologie en alternatieven zijn daarom belangrijk.

Werkelijke oplossingen

Zuiniger zijn met stoken is een mooi begin, maar in slecht geïsoleerde huizen is het nog steeds water naar de zee dragen. En in de warme zomermaanden komt door al die kieren en het enkele glas de hitte naar binnen en verdwijnt de koelte. We moeten ons richten op isolatie met genoeg ventilatie. Ook de ramen moeten open gezet kunnen worden, tegenover elkaar. Dit zijn belangrijke onderdelen om een gezond binnenklimaat te creëren, het hele jaar door. Kozijnen en glas zijn op hun beurt weer een cruciaal onderdeel van die oplossing.

Aan de slag

VKG Keurmerk is de branchevereniging voor kunststof kozijnen. Naast het opstellen en controleren van kwaliteit, zijn ontwikkelingen en innovatie een belangrijk onderdeel van het takenpakket. Zo zorgt VKG Keurmerk ervoor dat afgeschreven kozijn gerecycled worden, wordt er kritisch gekeken naar duurzaamheid in de hele keten en is er overleg met de overheid en de bouwwereld. Die verandering van gedrag zien we, bij onze eigen organisatie en in de wereld waarin we bewegen. We willen energie betaalbaar houden voor iedereen; aan de andere kant mag onze planeet hier geen hoge prijs voor betalen. Dit vraagt om innovatieve oplossingen en nieuwe manieren van omgaan met wat er is. Wij denken mee.