Menu

Een echt mooi kozijn

Meestal kiezen mensen voor hout als materiaal voor kozijnen, gevelbekleding, boeiboorden en alle overige betimmeringen rondom het huis. Soms komt echter de vraag van een huiseigenaar welk materiaal ze moeten gebruiken als er ‘iets wat traditioneel gezien altijd van hout was’ moet worden vervangen.

Dat vind ik altijd een mooie vraag! Een kozijn kan dan wel van oudsher altijd van hout zijn gemaakt, tegenwoordig is kunststof een mooi alternatief hiervoor. Ik weet dat dit voor sommige mensen vloeken in de kerk is. Want een ‘echt mooi kozijn is toch immers van hout?’ krijg ik dan te horen. Maar er is in de markt veel ontwikkeld op het esthetische vlak waardoor kunststof kozijnen tegenwoordig echt mooi zijn.

Toevallig ben ik zelf op dit moment in een keuzemoment over het gevelmateriaal van onze garage. Deze staat zeer dicht op de doorgaande weg en dan let dit nog nauwer. Mensen lopen met de hond langs die nieuwe garage en zien deze dus ook echt van dichtbij. Ik wil dan natuurlijk als bouwkundige wel echt een mooi gebouw naast het huis zetten. Ook hier is een kunststof gevelmateriaal in mijn ogen een goede optie.

Waar moet ik op letten als ik kunststof kozijnen kies voor een project?

Het bovenstaande over ‘mooie kozijnen’ durf ik zonder aarzeling te zeggen, want als je kiest voor kunststof kozijnen van hoge kwaliteit met een rechte verbinding en een fraaie houtnerf, zijn ze echt heel mooi. Natuurlijk wordt hier het product hout nagebootst en kun je daarom stellen dat ‘mensen toch hout willen’, maar dat vind ik een te beperkende gedachte. Huiseigenaren willen tegenwoordig een mooi en kwalitatief kozijn en daarnaast niet steeds het ‘gedoe’ van schilderwerk. Ook voor de andere houten delen in en rondom je huis is kunststof tegenwoordig echt een waardig alternatief.

1. Kwaliteit

Ik heb behoorlijk wat voorbeelden en proefmonsters bekeken en zie veel mooie soorten kunststof gevelbekleding. Samen met een mooie hoekafwerking en een fraaie dakrand geeft dit in mijn ogen een erg mooi eindresultaat. De ‘koudwatervrees’ die veel mensen soms ervaren bij de keuze tussen het bekende hout en de toch wat nieuwere kunststof optie heb ik niet meer, omdat ik in mijn 30 jaar bouwkundige leven al heel veel mooie voorbeelden van kunststof heb gezien. Natuurlijk is de kwaliteit en ‘net-echt’-heid omhooggegaan en zorgt onder andere het VKG Keurmerk ervoor dat de producerende, assemblerende en monterende bedrijven op scherp staan om het product kunststof steeds verder te verbeteren en de kwaliteit te waarborgen.

Dit verbeteren gaat over alle aspecten van het kunststof product: het moet lijken op hout, lang mooi blijven, veilig zijn (inbraak voorkomen) en natuurlijk een leuke prijs hebben. Al deze punten worden in de praktijk als belangrijke criteria voor de uiteindelijke keuze gezien. Met als stip op nummer 1: het mooi zijn en blijven van het materiaal.

2. Kleur

Er zijn tal van kleuren voor kunststof kozijnen op de markt. De kleur van kunststof zou ik altijd rustig houden. Net zoals bij het schilderwerk van hout, waarin vaak wordt gekozen voor een wit of crème kleur met groene, blauwe of antracietgrijze accenten, zou ik dat bij de kunststof toepassing ook zo doen. Dit vinden de meeste mensen mooi en het is meestal ook goed voor de toekomstige verkoopwaarde van het huis.

3. Houtnerf en rechte verbinding

De ontwikkelingen op esthetisch vlak van kunststof kozijnen is vergevorderd en daarmee zijn kunststof kozijnen op dat gebied volledig vergelijkbaar met houten kozijnen. Het uitgangspunt hierbij is dat als je kiest voor kunststof kozijnen van hoge kwaliteit met rechte verbinding en een fraaie houtnerf, ze echt heel mooi zijn en vrijwel niet te onderscheiden van hout.

Kortom, kies voor:

  • Een kozijn met houtnerf;
  • Een rechte verbinding;
  • Een rustige kleur;
  • En let op de kwaliteit!

Welke voordelen bieden kunststof kozijnen ten opzichte van andere gevelmaterialen, zoals hout?

Je las het al een beetje hierboven: het grootste voordeel is natuurlijk dat je niet meer hoeft te schilderen. Het lijkt wel alsof mensen steeds drukker zijn en daarbij merk ik ook dat mensen steeds minder zin hebben om die periodieke schilderbeurt zelf te doen. Dat zorgt ervoor dat het schilderen ook een dure aangelegenheid wordt. Met de stijgende uurlonen van schilders (en zo ook de stijgende prijs voor de verf zelf) wordt deze terugkerende uitgave steeds hoger.

Naast dit kostenvoordeel van kunststof zie je natuurlijk ook dat het ‘regelwerk’ van een schilder inhuren ook behoorlijk kan drukken op een hectisch gezinsleven. Je moet die schilder regelen, waarschijnlijk moet je ook zelf zorgen voor de verf en daarbij zal er wellicht ook wat houtrot zijn wat een klusjesman, aannemer of ander persoon nog moet herstellen. Een schilder kan wel wat houtrot herstellen, maar in de regel is het handiger als hij zijn werk niet hoeft te onderbreken voor een tijdrovende houtrotherstel klus. Ook hoef je geen rekening meer te houden met het weer zodra het tijd is voor het onderhoud aan je kozijnen.

Welke voordelen biedt het toekomstige bewoners?

Toekomstige bewoners hoeven natuurlijk ook niet meer te schilderen of na te denken over nieuwe kozijnen. Daarnaast hoeven zij de kozijnen ook niet te controleren op houtrot en krijgen ze dus ook geen nare verrassing als dit ongemerkt zou blijven. Dat is ook wel erg prettig.

Waar let ik op bij het selecteren van een kozijnleverancier?

Natuurlijk adviseer ik hier altijd te kijken naar reviews en een goede partij te kiezen die je zekerheden en kwaliteit biedt. Hiervoor adviseer ik altijd VKG Keurmerk leveranciers. Dan ben je verzekerd van kwaliteit en garantie.”

Peter Viveen, Bouwkundig Ingenieur bij Verbouwkosten.com