Vragen? Bel naar (030) 750 98 01
isolerende kozijnen

VKG Nieuws & Blogs

Kozijnen vervangen subsidie

Ga je oude kozijnen vervangen? Een groot voordeel is de hogere mate van isolatie. Dit zorgt voor minder tocht in huis, lagere energiekosten en minder CO2-uitstoot. Door deze belangrijke voordelen voor het milieu stimuleert de overheid het vervangen van kozijnen met subsidies. Dit valt onder de ISDE, de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing. We vertellen je in deze blog waar je recht op hebt wanneer het gaat om subsidie voor kozijnen vervangen. 

ISDE voor subsidie kozijnen vervangen 

Niet iedereen krijgt subsidie voor het vervangen van kozijnen. Er zijn enkele voorwaarden waaraan je moet voldoen. Dit zijn de voorwaarden voor 2021: 

  1. Eigendom: je moet eigenaar van de koopwoning zijn en de woning moet het hoofdverblijf zijn, of worden na renovatie.  
  2. Aantal isolatiemaatregelen: de aanvraag moet altijd bestaan uit twee isolatiemaatregelen. Al deze maatregelen zijn te bekijken op de website van het RVO
  3. Minimale vervanging in m2: bij een combinatie van HR++ glas en triple glas geldt een vervanging van minimaal 10m2. 
  4. Thermische schil: alle isolatiemaatregelen moeten zijn uitgevoerd in de bestaande thermische schil. 
  5. U-waardes: voor HR++ glas geldt er een U-waarde van maximaal 1.2, voor triple glas is dit maximaal 0.7. Bij triple glas moeten de kozijnen tevens een U-waarde hebben van 1.5. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de mate van isolatie. 
  6. Uitvoering en aanvraag: de uitvoering moet worden gedaan door een bouwinstallatiebedrijf. Daarnaast moet je binnen 12 maanden na uitvoering de kozijnen vervangen subsidie aanvragen. 

Hoe hoog is de subsidie voor kozijnen vervangen? 

Het uiteindelijke subsidiebedrag is afhankelijk van het aantal vierkante meters en of je kiest voor HR++ glas of triple glas. Zo krijg je bijvoorbeeld voor isolerende deuren met HR++ glas een subsidie van 35 euro per m2, terwijl je met dezelfde maatregel bij triple glas uitkomt op 100 euro per m2. Het RVO heeft een handige rekentool ontwikkeld om de ISDE-subsidie te berekenen. We geven je alvast een idee van de mogelijke besparing op basis van het gemiddeld aantal vierkante meters aan kozijnen in verschillende woningtypen. Voor een gemiddelde rijtjeswoning moet je rekenen op zo’n 18m2, voor een tweekapper 21m2, een vrijstaande woning 28m2 en een appartement 25m2. De subsidie levert daarmee gemiddeld tussen de 630 euro en 2800 euro voordeel op. De subsidies voor kozijnen en glas veranderen elk jaar. Bekijk dus goed of jouw vervanging voldoet aan de voorwaarden op het moment van aanvraag. 

Meer weten over kosten, subsidies of isolatie? 

Wil je meer weten over de kosten van kunststof kozijnen? De isolatiewaarden van kozijnen? Of over kozijnen en subsidies? Bekijk dan onze handige blogs: 

Je kan ook altijd jouw kozijnleverancier vragen naar meer informatie.