Vragen? Bel naar (030) 750 98 01
isolerende kozijnen

VKG Nieuws & Blogs

Kozijnen vervangen subsidie

Het vervangen van bestaande kozijnen is een waardevolle investering. Gelukkig is het vooral ook een duurzame investering; goed voor het milieu én de portemonnee. De lagere energierekening is winst, maar ook het verbeterde wooncomfort, want minder tocht en koudeval bij het raam. Bovendien kies je voor de stijl en kleur die jou aanspreekt, dus het oog krijgt ook wat.

Omdat nieuwe kozijnen een betere isolerende werking hebben dan oudere kozijnen, stimuleert de overheid deze overstap. Die stimuleringsmaatregelen vallen onder de ISDE, de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing. En in 2022 zijn de subsidies nog ruimer dan voorheen. Kom jij in aanmerking voor deze voordelige regeling?

ISDE-voorwaarden

Wil je gebruik maken van de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing, dan zijn er enkele voorwaarden waaraan je moet voldoen.

Dit zijn de voorwaarden voor 2022:

  • Eigendom: je moet eigenaar van de koopwoning zijn en de woning moet het hoofdverblijf zijn, of worden na renovatie.
  • Aantal isolatiemaatregelen: de aanvraag moet altijd bestaan uit een combinatie van twee isolatiemaatregelen of andere duurzame investeringen in de woning. Al deze maatregelen zijn in te zien op de website van het RVO.
  • Minimale vervanging in m2: bij een combinatie van HR++ glas en tripleglas geldt een vervanging van minimaal 13m2.
  • Thermische schil: alle isolatiemaatregelen moeten zijn uitgevoerd in de bestaande thermische schil, dat betekent binnen de muren, plafond en dak van de woning.
  • U-waardes: voor HR++ glas geldt een U-waarde van maximaal 1.2, voor tripleglas in combinatie met een isolerend kozijn is dit maximaal 0.7. Bij tripleglas moeten de kozijnen tevens een U-waarde hebben van 1.5. Hoe lager de U-waarde, hoe beter de mate van isolatie.
  • Uitvoering en aanvraag: de vervanging moet worden uitgevoerd door een bouwinstallatiebedrijf en na 31 december 2021. Daarnaast moet je binnen 12 maanden na uitvoering de kozijnen vervangen subsidie aanvragen.

Hoe hoog is de subsidie voor kozijnen vervangen? 

Het uiteindelijke subsidiebedrag is afhankelijk van het aantal vierkante meters glas en of de keuze valt op HR++ glas of tripleglas. Zo ontvang je bijvoorbeeld voor isolerende deuren met HR++ glas een subsidie van 38 euro per m2, terwijl je met dezelfde maatregel bij tripleglas uitkomt op 150 euro per m2. Het RVO heeft een handige rekentool ontwikkeld om de ISDE-subsidie te berekenen.

We geven je alvast een idee van de mogelijke besparing op basis van het gemiddeld aantal vierkante meters aan kozijnen in verschillende woningtypen.

  • voor een gemiddelde rijtjeswoning moet je rekenen op zo’n 18m2;
  • voor een tweekapper 21m2;
  • een vrijstaande woning 28m2 en
  • een appartement 25m2.

De subsidie bedraagt daarmee gemiddeld tussen de 684 euro en 1064 euro. De subsidies voor kozijnen en glas veranderen elk jaar. Bekijk dus goed of jouw vervanging voldoet aan de voorwaarden op het moment van aanvraag.

Is het nog onduidelijk welke energiebesparende maatregelen je wil en kan toepassen? Verken de mogelijkheden op verbeterjehuis.nl, deze website wordt geadviseerd door de overheid. Ook hebben verschillende gemeentes een energieloket, ook daar kan je advies inwinnen, net als bij de uitvoerder(s) en installateur(s) van de aanpassingen. Wil je een maatwerkadviesrapport, ga dan aan de slag met een energieadviseur via Centraal Register Techniek.

Vereniging van eigenaren (VvE)

Woon je in een appartementencomplex en wil je samen met de medebewoners kozijnen laten vervangen? Vraag dan Subsidie energiebesparing eigen huis (SEEH) aan bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Deze subsidie is bestemd voor VvE’s, woonverenigingen en wooncoöperaties. Tot 31 december 2023 kan er gebruik gemaakt worden van deze regeling.

Meer weten over kosten, subsidies of isolatie? 

VKG Keurmerk schrijft zeer regelmatig over subsidies, isolatie en kosten. Samen met partners en leden zitten we bovenop de ontwikkelen en daar nemen we je graag in mee. Hieronder een paar suggesties voor artikelen die mogelijk interessant zijn voor jouw situatie:

Natuurlijk staat iedere leverancier en uitvoerder die het VKG Keurmerk mag dragen voor je klaar met advies. Laat je goed informeren om tot een passende keuze te komen.