Heb je vragen? Mail ons op info@vkgkeurmerk.nl
Menu

Voordat de woonblokken ontworpen werden is er uitvoerig onderzoek gedaan door zowel woningcorporatie Ymere als heren 5 architecten. De vraag was hoe je het beste het huis van de toekomst kan neerzetten, in een gebouw waar verschillende generaties samenkomen. Starters, gezinnen en stadsveteranen bewonen nu de Eenhoorn, een wooncomplex waar sociale functies hand in hand gaan met prachtige architectuur.

 

Ontmoeten

De huidige woningnood vraagt om goed gebruik van de ruimte, zeker in grote steden. Bij de Eenhoorn is gekozen voor wat kleinere woonruimtes, gecomplementeerd met gemeenschappelijke ruimtes om te relaxen, klussen, wassen en te vieren. Ontmoeten staat centraal, waarbij buren samen leven, niet langs elkaar heen, en elkaar weten te vinden. Iedere woning heeft een eigen stukje buiten, aangevuld met een grote binnentuin en autovrije straten. Ruim baan voor spelende kinderen, voetgangers en fietsers.

Duurzaamheid

De woningen in de Eenhoorn worden verwarmd door middel van Amsterdamse stadswarmte De Eenhoorn maakt onderdeel uit van het Amsterdamse stadswarmtesysteem, dat 63% minder CO2 uitstoot dan traditionele, fossiele warmtesystemen. De rest van de energie die nodig is in de woningen wordt zo veel mogelijk opgewekt door middel van zonnepanelen op de daken van de gebouwen. De bewoners huren per woning 3 of 4 zonnepanelen bij exploitant Iederzon.

Om de duurzame energiesystemen een podium te geven is ervoor gekozen om deze een centrale plek te geven in het gebouw, zichtbaar achter de glazen puien aan de straatzijde.

De kozijnen

De balustrades matchen met de kozijnen, daarbij tonend dat het zorgvuldig op elkaar is afgestemd. Het karakter van terugliggende kaders rondom de kozijnen en de voorgevel draagt bij aan de hoogwaardige kwaliteit van het ontwerp.

VKG Architectuurprijs

Het raam en de entree vormen de verbinding tussen een gebouw en de buitenwereld. Kozijnen laten een duidelijke handtekening achter in de architectuur. Net als de hele bouwkolom zet de kunststofkozijnenbranche sterk in op duurzame innovatie. De esthetische waarde van kunststof kozijnen wordt hier vanzelfsprekend in meegenomen. De VKG Architectuurprijs zet duurzame innovatie in de schijnwerpers.

Zes genomineerden dingen mee naar de award voor Nieuwbouw en de award voor Renovatie. Deze awards worden op donderdag 7 december door de jury uitgereikt tijdens het seminar `Circulair ontwerpen´ in de Metaal Kathedraal in Utrecht. De prijsuitreiking is het slot van dit gezamenlijke seminar, georganiseerd door VKG Keurmerk en Stedebouw & Architectuur.