Heb je vragen? Mail ons op info@vkgkeurmerk.nl
Menu

Veldhuis bevindt zich aan de rand van het centrum, met aan de andere zijde een groene zone. Het is een kenmerkend gebouw dat tot stand is gekomen in nauw overleg met de eindgebruiker, een zorgorganisatie. Sociale veiligheid, participatie en eigen regie is belangrijk voor de bewoners, mensen met dementie of een somatische zorgvraag. De entree is een verbinding naar de stad, aan de achterzijde geeft met een ruime tuin rust en openheid.

 

Vorm volgt functie

Het woonzorgcentrum is ontworpen vanuit de principes van Positieve Gezondheid. Het eigen appartement als ondersteuning voor het zoveel mogelijk kunnen voeren van de eigen regie is daarin een wezenlijk onderdeel. Daglicht in het gebouw is belangrijk voor het welzijn en het dag- en nachtritme van bewoners. Het komt dan ook ruim binnen, niet alleen in de woningen, maar ook in alle gemeenschappelijke ruimtes. De verbinding met buiten is dus heel belangrijk, dit vertaalt zich ook in de balkons bij de gemeenschappelijke ruimtes.

Paris Proof

Bij het ontwerp, de uitwerking en de uitvoering van het gevelontwerp speelde het Passief Bouwen een cruciale rol. De hoge Rc-waardes en daarmee zeer lage U-waardes voor de gevelopeningen vormden een uitdaging. De doelstelling was een thermisch comfortabel gebouw met een hoog isolatieniveau voor de gehele gebouwschil, een goede kwaliteit van de binnenlucht en een verwaarloosbare lage warmtebehoefte. Het doel is behaald en daarmee is Veldhuis het grootste Passief woongebouw in Nederland en volledig Paris Proof.

De kozijnen

Er is gekozen voor een diep kozijnprofiel dat reliëfwerking in de gevel brengt. Daarnaast zijn de kozijnen ontworpen met onderling verspringende kalven, dit geeft speelsheid in het strakke ontwerp. Een belangrijke eis was dat de kozijnen zowel toepasbaar zijn in de metselwerk gevels als in de met aluminium beklede erkers.

VKG Architectuurprijs

Het raam en de entree vormen de verbinding tussen een gebouw en de buitenwereld. Kozijnen laten een duidelijke handtekening achter in de architectuur. Net als de hele bouwkolom zet de kunststofkozijnenbranche sterk in op duurzame innovatie. De esthetische waarde van kunststof kozijnen wordt hier vanzelfsprekend in meegenomen. De VKG Architectuurprijs zet duurzame innovatie in de schijnwerpers.

Zes genomineerden dingen mee naar de award voor Nieuwbouw en de award voor Renovatie. Deze awards worden op donderdag 7 december door de jury uitgereikt tijdens het seminar `Circulair ontwerpen´ in de Metaal Kathedraal in Utrecht. De prijsuitreiking is het slot van dit gezamenlijke seminar, georganiseerd door VKG Keurmerk en Stedebouw & Architectuur.