Heb je vragen? Mail ons op info@vkgkeurmerk.nl
Menu

De wederopbouwkerk is ontworpen door architect H. Pontzen in 1954 en tot 2015 was deze in gebruik als kerk. Het is herbestemd tot een co-living-omgeving voor young professionals. De woonruimtes zijn ingebouwd in de zijbeuken, het grote middenschip is vrijgehouden voor werk en ontspanning.

 

De kracht van het laten

De kerk is een sober hoogwaardig ontwerp, waardoor het uitermate geschikt was voor renovatie. Bij die renovatie is uitgegaan van de ‘kracht van het laten’, er is zo min mogelijk verwijderd en toegevoegd en wat is toegevoegd is voornamelijk houtbouw. De woonruimtes zijn geïsoleerd en verwarmd, het grote middenschip niet. Het bijna tijdloze karakter van het gebouw is bewaard gebleven, maar voldoet wel aan alle voorwaarden voor wonen wat betreft lichtinval en isolatie.

Het licht zien

Het vergroten van de lichtinval was een belangrijk aspect voor de herbestemming tot woonruimte. In het ritme van de bestaande terugliggende vensters zijn nieuwe openingen gezaagd om daglicht in de woningen te brengen. De oude gevelopeningen zijn naar beneden uitgezaagd. De toevoeging van de nieuwe tijdslaag in het gebouw vult op deze manier aan en verstoort niet.

De kozijnen

De kunststof kozijnen zijn achter het metselwerk geplaatst. Hierbij is gekozen voor het premium volledig glazen systeem van GEALAN-KUBUS®. Met een vleugel die van buitenaf onzichtbaar is, laat het systeem een grote hoeveelheid licht in de kamers toe. De dagkanten van de kozijnen zijn afgewerkt met aluminium zetwerk.

VKG Architectuurprijs

Het raam en de entree vormen de verbinding tussen een gebouw en de buitenwereld. Kozijnen laten een duidelijke handtekening achter in de architectuur. Net als de hele bouwkolom zet de kunststofkozijnenbranche sterk in op duurzame innovatie. De esthetische waarde van kunststof kozijnen wordt hier vanzelfsprekend in meegenomen. De VKG Architectuurprijs zet duurzame innovatie in de schijnwerpers.

Zes genomineerden dingen mee naar de award voor Nieuwbouw en de award voor Renovatie. Deze twee awards worden op donderdag 7 december door de jury uitgereikt tijdens het seminar `Circulair ontwerpen´ in de Metaal Kathedraal in Utrecht. De prijsuitreiking is het slot van dit gezamenlijke seminar, georganiseerd door VKG Keurmerk en Stedebouw & Architectuur.