Menu

Wat betekent dit voor jou?

In de recente en huidige ontwikkeling van verbouwing en verbetering van woningen, speelt het vervangen van kozijnen een belangrijke rol. Het beter isoleren en het verfraaien van de woning met een nieuw kunststof kozijn, is een veelgemaakte keuze. Tegelijkertijd zien we dat er in de hele keten schaarste is ontstaan; van grondstoffen tot specifieke onderdelen voor kunststof kozijnen en van capaciteit bij de fabrikant tot de monteurs. De combinatie van schaarste in grondstoffen met de verminderde capaciteit en de grote vraag in de markt, heeft ervoor gezorgd dat de grondstofprijzen stijgen en de levertijden soms oplopen.

Wereldwijde ontwikkelingen

De globalisering heeft veel voordelen, tegelijkertijd zien we dat veel internationale ontwikkelingen ook een direct negatief effect kunnen hebben. We begonnen met de coronacrisis, die natuurlijk ook huishield in eigen land. Inmiddels zien we ook heel duidelijk de effecten van een andere crisis: de oorlog in Oekraïne. Naast het grote leed dat deze oorlog aanricht heeft het indirect invloed op de huishoudens én bedrijven in Nederland. Hogere gasprijzen, grondstofprijzen en doorvoer- en exportproblematiek drijven de kosten voor materialen en productie op.

Afhankelijk van de keten

Wij zien als branchevereniging bedrijven in de branche, en daarbuiten, hiermee worstelen. Onze leden werken onverminderd hard en enthousiast door om kwalitatief hoogstaande en mooie kozijnen te maken en monteren. Maar ook zij zijn afhankelijk van elke schakel in de hele keten. We zien daardoor dat de gemiddelde ordertermijn voor kunststof kozijnen in sommige gevallen flink oploopt en de prijsstijgingen van grondstoffen voor onzekerheid bij leveranciers en potentiële kopers zorgt.

Maak goede afspraken met elkaar

Die prijsstijgingen en materialentekorten vormen voor alle partijen een uitdaging. Wij hebben daarom onze VKG Keurmerkleden geadviseerd hierover het gesprek aan te gaan en goede afspraken te maken met kopers.

Onze leden die aan consumenten leveren adviseren wij de koper de mogelijkheid te geven de koop te ontbinden als de prijs binnen drie maanden na het sluiten van de overeenkomst verhoogd wordt. Op deze manier beslist je als koper zelf of je de prijsstijging accepteert. 

Voor leveranciers in de zakelijke markt is het advies om in offertes en opdrachtbevestigingen op te nemen dat zij het recht hebben gestegen grondstofprijzen aan de koper door te rekenen.

Branchebrede uitdaging

Zo weet je als potentiële klant waar je aan toe bent en beslis je zelf over het accepteren van een eventuele prijsstijging. Bedenk wel dat de prijsstijgingen en levertijden in de hele branche gelden en je bij het ontbinden van de koop waarschijnlijk langer moet wachten op de kozijnen en wellicht meer betaalt.

Meer weten over de achtergronden?

Graag wijzen wij je op dit artikel van VKG-lid Select Windows die meer verheldering geeft over de prijsstijgingen in de markt.