Heb je vragen? Mail ons op info@vkgkeurmerk.nl
Menu

Het behoud van waarde

Terugkijkend op de vorige editie van de VKG Architectuurprijs mogen we zeggen dat de winnende gebouwen een blijvend bijzonder fraaie aanvulling voor de omgeving zijn. Een goed ontwerp doorstaat de tand des tijds, denk aan ontwerpen van architecten als Le Corbusier, Frank Lloyd Wright en Gaudí. Dit is natuurlijk een buitencategorie, maar het geeft aan dat duurzaamheid niet alleen in materialen, technieken en gebruik zit, maar ook in de uitstraling. Een gebouw dat zowel op esthetisch, technisch als gebruiksvlak waarde behoudt is waar we naar moeten streven. Dát is duurzaam bouwen.

De winnaars uit 2018

In 2018 kenden we drie prijzen: voor de categorie Nieuwbouw, de categorie Renovatie en de publieksprijs. De jury koos de winnende bouwprojecten om de innovatieve en architectonische wijze van verwerking van kunststof kozijnen. Hiermee werden de vele mogelijkheden van kunststof kozijnen volledig getoond, zoals de toepassing in hoogbouw, de mogelijkheden met slankere profielen en de talloze opties in stijl en kleur. Dit jaar mogen we twee van de winnaars van 2018 in onze jury van dit jaar verwelkomen, Arthur Nuss (Global Architects) en Arno Kolen (van den hout & kolen architecten). Op 8 november 2023, tijdens Building Holland, worden de VKG Architectuurprijzen van 2023 uitgereikt. Laten we nog even terugblikken naar de vorige editie in 2018 om de voorpret te voeden.

Categorie Renovatie

Zuringhof door De Vierde Toren

In samenwerking met TBV Wonen en Driessen Kunststof

De Zuringhof viel in de prijzen doordat er met behulp van minimale middelen een maximaal resultaat is bereikt. De installaties die nodig zijn voor Nul op de Meter, zoals luchtwarmtepompen, zijn volgens de jury fraai geïntegreerd in de gevel. De geprofileerde witte kunststof kozijnen met diepe neggen vormen een beeldbepalend aspect voor de uitstraling van de gevel. Volgens de jury was dit project een mooi voorbeeld van de grote renovatieopgave waar Nederland voor stond en nog steeds staat.

Categorie nieuwbouw

Urban Lofts door Global Architects

In samenwerking met Bot Bouw en Schipper Kozijnen

Voor het project Urban Lofts gaf de jury als doorslaggevende winnende factor aan dat dit project het toonbeeld is van de mogelijkheden van het toepassen van kunststof kozijnen. De kunststof kozijnen liggen terug en zijn in combinatie met het metselwerk in blokverband op een fraaie manier verwerkt in het architectonische beeld. De jury sprak haar waardering uit voor de bereikte eenvoud.

De publieksprijs

Woonlandschap de Leyhoeve door Marquart Architecten

In samenwerking met Roozen van Hoppe en Raamfabrikant Op ’t Hoog

De Publieksprijs ging overtuigend met 483 van de 892 stemmen naar De Leyhoeve van Marquart Architecten. Zoals zij zelf omschreven is het een gebouw met een nieuw elan, een nieuwe kijk op gastvrijheid, verzorging en onderhoud, een nieuwe invulling van ‘Samen aangenaam oud worden”. Een concept dat vele stemmers aansprak.

Over de VKG Architectuurprijs 2023

Woensdag 1 juni startte de 13e editie van de VKG Architectuurprijs. Tot en met 8 september kunnen projecten aangedragen worden, ook projecten waar jullie profielen of kozijnen in verwerkt zijn.

Lees hier meer over de VKG Architectuurprijs