Voor bestaande woningen geldt dat dubbelglas nu nog de norm is bij plaatsing van nieuwe kozijnen. Deze houdt de kou aanzienlijk beter buiten de deur (en het raam) dan enkelglas. Betekent dit dat tripleglas dit duurzame aspect nog eens met een factor vermenigvuldigt? Is het zo eenvoudig of komt er meer bij kijken?
Tripleglas is één van de duurzaamste glaskeuzes van dit moment, zeker in combinatie met nieuwe kunststof kozijnen. Voor bestaande kozijnen is dit een ander verhaal en dat heeft vooral te maken met het gewicht van tripleglas. Binnen het VKG Keurmerk hebben we een kennisnetwerk waar we de voors en tegens kunnen uitvragen. We vroegen VKG-partner vandaglas om ons mee te nemen in de wereld van dit zeer isolerende glas.
De driedubbele waarde van tripleglas
Als we alle glassoorten op een rijtje zetten – van enkelglas tot vacuümglas – dan behaalt tripleglas de op één na hoogste isolatiewaarde. Vacuümglas staat op één, wel met bijbehorend prijskaartje. De drie belangrijkste punten waarop tripleglas hoog scoort:
-
Financiële besparing
Energie heeft de eigenschap zich te willen verplaatsen van warm naar koud, dus in de koudere seizoenen van binnen naar buiten. Een goed isolerende ruit laat veel minder warmte verloren gaan dan slechter isolerend glas. De levensduur van tripleglas is gemiddeld minstens 30 jaar, waarbij de isolerende werking voortdurend gelijk is. Eenmalig is tripleglas dus een extra investering ten opzichte van dubbelglas, maar vervolgens is de energierekening 30 jaar lang lager.
-
Ecologische voetafdruk
Een besparing van gas betekent veel voor het milieu. Het lagere verbruik van fossiele brandstoffen maken dat de CO2-uitstoot lager is. Tripleglas is dus een zeer duurzame keuze.
-
Wooncomfort
Warme lucht binnen in huis koelt af zodra het bij het raam komt. Deze koude lucht stroomt naar beneden en geeft het gevoel van tocht in de ruimte. Hoe beter het glas isoleert, des te comfortabeler de woning. Met tripleglas blijft de binnenste ruit aangenaam aanvoelen, ook bij hele lage buitentemperaturen.