Heb je vragen? Mail ons op info@vkgkeurmerk.nl
Menu

Voor bestaande woningen geldt dat dubbelglas nu nog de norm is bij plaatsing van nieuwe kozijnen. Deze houdt de kou aanzienlijk beter buiten de deur (en het raam) dan enkelglas. Betekent dit dat tripleglas dit duurzame aspect nog eens met een factor vermenigvuldigt? Is het zo eenvoudig of komt er meer bij kijken?

Tripleglas is één van de duurzaamste glaskeuzes van dit moment, zeker in combinatie met nieuwe kunststof kozijnen. Tripleglas in bestaande kozijnen is helaas niet altijd een optie en dat heeft vooral te maken met het gewicht en de dikte van dit specifieke glas. Binnen het VKG Keurmerk hebben we een kennisnetwerk waar we de voors en tegens kunnen uitvragen. We vroegen VKG-partner vandaglas om ons mee te nemen in de wereld van dit zeer isolerende glas.

De driedubbele waarde van tripleglas

Als we alle glassoorten op een rijtje zetten – van enkelglas tot vacuümglas – dan behaalt tripleglas de op één na hoogste isolatiewaarde. Vacuümglas staat op één, wel met bijbehorend prijskaartje. De drie belangrijkste punten waarop tripleglas hoog scoort:

  • Financiële besparing

    Energie heeft de eigenschap zich te willen verplaatsen van warm naar koud, dus in de koudere seizoenen van binnen naar buiten. Een goed isolerende ruit laat veel minder warmte verloren gaan dan slechter isolerend glas. De levensduur van tripleglas is gemiddeld minstens 30 jaar, waarbij de isolerende werking voortdurend gelijk is. Eenmalig is tripleglas dus een extra investering ten opzichte van dubbelglas, maar vervolgens is de energierekening 30 jaar lang lager.

  • Ecologische voetafdruk

    Een besparing van gas betekent veel voor het milieu. Het lagere verbruik van fossiele brandstoffen maken dat de CO2-uitstoot lager is. Tripleglas is dus een zeer duurzame keuze.

  • Wooncomfort

    Warme lucht binnen in huis koelt af zodra het bij het raam komt. Deze koude lucht stroomt naar beneden en geeft het gevoel van tocht in de ruimte. Hoe beter het glas isoleert, des te comfortabeler de woning. Met tripleglas blijft de binnenste ruit aangenaam aanvoelen, ook bij hele lage buitentemperaturen.

Tripleglas in bestaande kozijnen

Tripleglas is minimaal 36mm dik en vaak zelfs dikker dan 40mm. Kies je voor deze variant, dan moet er een goede match zijn met de kozijnen. Veel bestaande kozijnen voldoen niet qua sponningafmeting. In het geval van glasvervanging kan een keuze voor tripleglas betekenen dat toch ook de kozijnen vervangen moeten worden. Daarnaast is het van belang om goed te kijken naar het scharnierwerk van bewegende raamdelen zoals een kiepraam. Kan deze het hogere gewicht dragen?

Binnen nieuwbouwprojecten spelen deze uitdagingen niet, al is het wel belangrijk om voor een kozijn te kiezen dat gebouwd is voor tripleglas. Behalve de pasvorm is er nog een reden om gedegen aandacht aan de kozijnen te besteden: de zogeheten Uw-waarde.

Glas en kozijn: de Uw-waarde

De isolerende werking van tripleglas is afhankelijk van de kozijnkeuze. Glas (Ug) en kozijn (Uf) geven samen de zogenaamde Uw-waarde van een raam. Deze waarde is het uitgangspunt bij rekenmodellen voor isolatieprestaties.

Een binnenruimte verliest warmte bij de ramen, omdat deze nu eenmaal nooit zo goed isoleren als muren. De Uw-waarde is de manier om het warmteverlies van binnen naar buiten aan te geven en te kunnen vergelijken. Hoe lager de Uw -waarde, hoe minder warmte er verloren gaat. Kunststof kozijnen bieden uitkomst omdat alle glassoorten hierin kunnen worden verwerkt.

ISDE subsidie

De subsidie voor duurzame glaskeuzes brengen de kosten van tripleglas bijna gelijk met die van het minder isolerende dubbelglas. Om in aanmerking te komen voor de nieuwe ISDE subsidie, dient het nieuwe isolatieglas bestaand glas te vervangen, en is het bij toepassing van tripleglas verplicht ook het kozijn te vernieuwen. Het kozijn mag dan een Uf-waarde hebben van maximaal 1,5 W/m2.K.

Kies jij voor drievoudige isolatie?

Ga je een woning of kantoorpand (laten) bouwen, of zijn de kozijnen van een bestaand gebouw binnen nu en 10 jaar aan vervanging toe? laat je dan goed informeren over de mogelijkheden van tripleglas in kunststof kozijnen. Met deze keuze bespaar je al gauw 10% op je energierekening en door het kunststof kozijn bespaar je ook fors op de onderhoudskosten. En let op, de prijs voor tripleglas in kunststof ’ligt rond de 15% hoger dan andere opties, maar je krijgt ontvangt ook meer subsidie. Het werkelijke prijsverschil is daardoor uiteindelijk veel minder, terwijl de besparing op lange termijn hoger is. Lees meer hierover op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) of op onze pagina over subsidie voor kunststof kozijnen.

Heb je vragen over kunststof kozijnen met tripleglas of ben je op zoek naar een gecertificeerde leverancier? Vind hier de dichtstbijzijnde leverancier.